Döntött a jegybank: ez történik az alapkamattal; fordulat várható az árak emelkedésében

MTI   
  Megosztom
Döntött a jegybank: ez történik az alapkamattal; fordulat várható az árak emelkedésében

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.

A jegyzőkönyv szerint a tanács tagjai a recessziós kockázatok ellenére a világszintű áremelkedés lassulására számítanak, bár úgy vélik, hogy a háború továbbra is jelentős bizonytalanságokat okoz a térségben. Belföldön elkezdődött a GDP-növekedés lassulása, a kereslet is mérséklődik, de a folyó fizetési mérleg hiánya már túl lehet a mélyponton. Az áremelkedés ütemében 2023 elejétől fokozatos fordulat várható - írták.

A monetáris tanács az inflációs kockázatok kezelésére megfelelőnek tartja a 13 százalékos alapkamatot, így annak fenntartását hosszabb távon is indokoltnak látja. A pénzpiaci stabilitáshoz az MNB más intézkedései is hozzájárultak, az október közepén bevezetett célzott eszközöket a kockázati megítélés trendszerű javulásáig kell alkalmazni - tették hozzá. Véleményük szerint a gazdasági szereplők energiapiaci alkalmazkodása miatt a korábban vártnál kisebb mértékű devizalikviditás biztosítása is elég a devizapiaci egyensúly megőrzéséhez.

A monetáris tanács hangsúlyozta, hogy a gyorsan változó kockázati környezetben továbbra is szükség van a piaci stabilitásra. A monetáris kondíciók tartósan szigorúak maradnak, az inflációs cél így fenntartható módon érhető el - olvasható a jegyzőkönyvben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

monetáris tanács

alapkamat

jegybank

mnb