Nincs mese, tömeges stop lesz: minden 10. vidéki szálloda kényszerpihenőre mehet

Világgazdaság   
  Megosztom
Nincs mese, tömeges stop lesz: minden 10. vidéki szálloda kényszerpihenőre mehet

Nehéz helyzetben vannak a vidéki hotelek, de most elkerülhetőnek tűnnek a korábban prognosztizált tömeges bezárások - írta a Világgazdaság.

A fővárosi hotelek forgalmas őszt zártak, helyzetük így már kevésbé aggasztó, mint a vidékieké - közölte Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke a Világgazdaságnak. A lap a 2023 januárjától ismét szövetségi elnökké választott szállodapiaci szakembert a KSH októberi kereskedelmi szálláshelyi gyorsjelentése kapcsán kereste meg.

Flesch Tamás többek között kifejtette, hogy az októberi statisztika nem rossz, illetve semmi olyan nincs benne, ami különösebb aggodalomra okot adna. A belföldi vendégforgalom elérte a 2019-es szintet, Budapest még 15-20 százalék körüli elmaradásban van, ami szép teljesítmény a körülményekre tekintettel is. Az idei évből az első harmad a Covid és a háború kitörése miatt ugyanis gyakorlatilag elveszett, és mégis sikerült a járvány előtti szint közelébe jutni a vendégéjszakák és vendégszámok tekintetében. Fontos fejlemény, hogy megerősödtek a környező országok a főbb küldő piacok között, mindenekelőtt a cseh és román vendégkör bővült számottevően, és kiugróan nőtt az izraeli turisták száma.

A munkaerőhelyzet egy-két munkakör kivételével stabilizálódni látszik, szakácsot és szobalányt még mindig nem könnyű találni, de a számottevő béremelések hatására már nem lehetetlen.

A jövő kérdése éppen a munkabér-kiáramlás terhe, az emelkedő költségszintek mellett sokkal többet munkabérre már nem lehet majd fizetni

– szögezte le az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke.

Flesch Tamás szerint vidéken is van remény a kormányzat turisztikai mentőcsomagjának köszönhetően, hogy a kényszerpihenőre vonuló egységek száma ne legyen 10 százalékkal több az ilyenkor szokásosnál, ezáltal esélye lesz a szektornak a foglalkoztatási képességét megőrizni, ami a fő cél.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hotel

gazdasági válság

rezsinövekedés

infláció

szállodaipar