Változások élesednek a Balatonnál: erre számíthat az, aki a magyar tengerhez jár

HelloVidék   
  Megosztom
Változások élesednek a Balatonnál: erre számíthat az, aki a magyar tengerhez jár

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen, szerdán.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy az idén 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a legutóbbi hétéves európai uniós pénzügyi perspektíva vonatkozásában a ma befejeződő Kis-Balaton és Káli-medence térségét célzó projekttel együtt 15 beruházást csaknem 4,7 milliárd forint keretösszeggel valósított meg.

Rácz András hangsúlyozta, az elmúlt időszak projektjeinek nagy része klasszikus élőhely rekonstrukciót érintett. Ebből a szempontból Magyarország európai viszonylatban kifejezetten jó helyzetben van, hiszen az ország teljes közigazgatási területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent. Ez a terület az emberi tevékenységnek köszönhetően azonban mozaikos, feldarabolt állapotú, fenntartása állandó figyelmet és beavatkozást igényel, ezért a nemzeti park igazgatóságok munkájára rendkívüli szükség van – fejtette ki Rácz András.

A közelmúltban az aktív kikapcsolódás egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, ezért a fajok megőrzése mellett egyre inkább állnak bemutatási projektek a természetvédelmi célú beruházások középpontjában. Hazánkban 700 ökutiszisztikai létesítmény van, amelynek felét a nemzeti park igazgatóságok üzemeltetik

– tette hozzá az államtitkár.

A védett természeti területeket extenzív, külterjes őshonos haszonállat tartás segítségével őrizzük meg, amelyhez széleskörű infrastruktúra kapcsolódik. A jelenleg lezárult projekt éppen ennek a fejlesztését célozta, ezzel egy időben pedig génmegőrzési feladatokat is szolgált – fűzte hozzá Rácz András.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balaton-felvidéki nemzeti park

rácz andrás

agrárminisztérium