Foghatják a fejüket ezek a gazdák: borús világ jöhet rájuk a következő hónapokban

Agrárszektor   
  Megosztom
Foghatják a fejüket ezek a gazdák: borús világ jöhet rájuk a következő hónapokban

Amilyen drasztikusan emelkedtek meg a gabonaárak, az elmúlt hónapokban olyan váratlanul kezdtek el lecsökkeni, ami rengeteg gazdának okoz súlyos gondokat, sokan ugyanis nem adták el a csúcson az árut - tájékoztatta az Agrárszektort Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

A szakember a lapnak arról beszélt beszélt, hogy ma már napi 12-15 ezer tonna gabona érkezhet be hazánkba Ukrajnából, ami havi szinten akár 350-400 ezer tonnát is jelenthet. Elmondta, 2023 február közepéig csak kukoricából mintegy 1,1-1,2 millió tonna jött be az országba, ugyanakkor érdemes vigyázni vele, hiszen míg itthon az okozza a legnagyobb problémát a gazdáknak, hogy a kukoricatermés jelentős része aflatoxinnal szennyezett, addig az ukrán áru fuzáriumos lehet.

Mint mondta, ha most valaki szeretne új kukoricát vagy búzát venni, akkor 90 forint körüli áron megkaphatja tonnánként, ugyanakkor a baromfi ára például nem csökkent, a sertésé végre elkezdett növekedni. A tejtermelőknél lehet gond, mivel jelenleg a spot ár csökken, továbbá a kereskedelmi láncok árképzésében a feldolgozott tejtermékek árai nincsenek összhangban a nyerstej árával és változásaival. A GVH jelenleg is vizsgálja ezeket az anomáliákat.

Az állattenyésztőkkel szemben a növénytermesztőknél most csökkenő árak vannak, ám az időjárás szempontjából most optimális a helyzet, hiszen az elmúlt három hónap átlagában a talaj telítettsége 90 százalékos, ami kedvez a vetéseknek. Mind az árpánál, mind a búzánál az elmúlt hat év legnagyobb területét vetették el itthon a gazdák, az árpa 332 ezer hektár, ami 20 ezer hektárral több a tavalyinál, az őszi búzánál pedig egymillió hektár fölött van a terület, ami 70-80 ezer hektáros növekedést jelent. Az őszi káposztarepcénél azonban folyamatos csökkenés figyelhető meg, 6 év alatt majdnem megfeleződött a termőterület. A csökkenés az időjárási anomáliák és a gazdaságossági okokban keresendő

- mondta Kulik Zoltán.

Hogy mire számíthatnak még a gazdák? Mi várható még az ágazatban, arról az Agrárszektro teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrárszektor

állattenyésztés

állattenyésztők

növénytermesztés

növénytermesztők

gabonaárak