Félmilliárdos beruházás: őshonos állattartó telepeket újítanak fel a Kiskunságon

MTI   
  Megosztom
Félmilliárdos beruházás: őshonos állattartó telepeket újítanak fel a Kiskunságon

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére - közölte a szervezet.


 


 

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője elmondta: a projekt célja a Felső-kiskunsági puszták és tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése.

A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, kaszákat, bálázókat, gabonavetőgépet, marha- és lószállító utánfutókat vásároltak.

Közben felújították az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont.

Az osztályvezető hangsúlyozta: az igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése. Meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star - mezőhegyesi félvér - ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.

A magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt a KNPI. Egy igen nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány tovább tenyésztésének feladatát kapta meg az igazgatóság. A régi háziállat fajták közül a szürkemarha elsőként lett védett, mint első osztályú géntartalék, amely hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődik, más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állomány.

Az osztályvezető emlékeztetett: a Furioso-North Star fajtát 2004-ben Nemzeti Kincsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.

A fajta tenyésztését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben kezdte meg, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso-North Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

A támogatott projekt keretében várhatóan felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telepét is - tette hozzá Kiss Mónika.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kiskunsági nemzeti park

kiskunság