Beindultak a kerttulajdonosok, 5 milliárdos értékben vásároltak már: ezeket a top vetőmagok

MTI   
  Megosztom
Beindultak a kerttulajdonosok, 5 milliárdos értékben vásároltak már: ezeket a top vetőmagok

 Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.


 


 

A házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények - kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt, ismertette Pavelka Árpád, a terméktanács zöldség szekciójának tagja.

Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15 százalékkal emelkedett annak köszönhetően, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek kertjük művelésével is többet foglalkozni. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, az eladott mennyiség évente 3-5 százalékkal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

- ismertette Pavelka Árpád.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vetőmag

vetőmag szövetség

tavasz

kiskert