Egyre több gazda akasztja szögre a hivatását: elfogyhatnak a magyar gazdaságok?

Agrárszektor   
  Megosztom
Egyre több gazda akasztja szögre a hivatását: elfogyhatnak a magyar gazdaságok?

A felmérések szerint 2020-ban több mint 9 millió, különböző méretű gazdaság működött az Európai Unió területén. Ez a szám még akár impresszív is lehetne, ám a statisztikák szerint 2005 és 2020 között megközelítőleg több mint 5 millió gazdaság szűnt meg az Európai Unióban. A legnagyobb mértékű csökkenés a vegyes gazdálkodású vállalkozásokat érintetett, őket követték az állattenyésztésre szakosodott gazdaságok, a lista végén pedig a növénytermesztésre szakosodott farmok álltak. Magyarországon a felmérések szerint a vizsgált időszakban mintegy félmillió gazdaság szűnt meg, de ez jellemzően a legkisebb méretű ilyen vállalkozásokat érintette.

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió területén 9,1 millió gazdaság működött 2020-ban. Ez azonban a becslések szerint 5,3 millióval kevesebb mezőgazdasági vállalkozást jelent, mint 2005-ben, ami azt jelenti, hogy a gazdaságok száma körülbelül 37%-kal csökkent egy alig 15 éves időintervallum alatt - derült ki az Eurostat oldalán nemrég megjelent elemzésből.

A felmérést most az Agrárszektor vette górcső alá, mint írták az adatokból kiderült, hogy a legnagyobb csökkenés a vegyes gazdálkodású és az állattenyésztésből élő vállalkozásokat érintette, míg a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozásoknál jóval kisebb (de azért még így is csaknem 20%-os) volt a megszűnések aránya.

Kiemelték azt is, hogy a kisgazdaságok voltak az elmúlt időszak legnagyobb vesztesei. Egy másik elemzés is megnéztek, mely rámutatott, a megszűnt gazdaságok túlnyomó többsége (mintegy 87%-a) 5 hektár alatti méretű kisgazdaság volt. És bár a 2005 és 2020 közötti időszakban minden tagállamban kevesebb gazdaság működött, de a legnagyobb mértékű csökkenést Romániában (1,4 millióval kevesebb gazdaság, ami 32%-os csökkenésnek felel meg) és Lengyelországban (1,2 millióval kevesebb gazdaság, azaz 47%-kal) regisztrálták. Ezt követte Olaszország (0,6 milliós, nagyságrendileg 34%-os csökkenéssel), Magyarország (0,5 milliós, azaz 68%-os visszaeséssel), Bulgária (0,4 milliós, vagyis 75%-os csökkenéssel) és Görögország (0,3 milliós, azaz 36%-os gazdaságcsökkenéssel).

Összevetésképpen a Központi Statisztikai Hivatal a 2020-as agrárcenzus előzetes eredményeit összefoglaló 2021-es kiadványa szerint a hazai gazdaságok száma a legutóbbi 2010-es cenzus óta, az akkori mintegy 351 ezerről, folyamatos fogyás mellett 2020-ra 234 ezerre csökkent. A felmérés szerint a csökkenő tendencia elsősorban az állattartással foglalkozó gazdaságokat érintette:

Mi a mezőgazdaság húzóágazata az Európai Unióban és idehaza? Miért vannak gödörben a vegyesgazdaságok? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

agrarszektor

gazdaságok

kisgazdaságok

vegyesgazdaságok

növénytermesztés

állattartás

felmérés