Vallottak a magyar gazdák: elképesztő, milyen lesz az idei termés

Agrárszektor   
  Megosztom
Vallottak a magyar gazdák: elképesztő, milyen lesz az idei termés

Nincs könnyű helyzetben az almaágazat Magyarországon: a gyümölcs termőterülete folyamatosan csökken, az ültetvények elöregedtek és korszerűtlenek, ráadásul a generációváltás is komoly kihívást jelent a termelőknek - írta meg az Agrárszektor. Emellett a 2021-es és 2022-es évek során az aszály és a fagyok is komoly károkat okoztak az almaültetvényekben. Ebből kifolyólag a tavalyi almatermés jelentősen elmaradt a várakozásoktól: ahogy a portál írja, az előzetesen becsült 300-350 ezer tonnához képest végül csak 280 ezer tonnányi alma termett a hazai gyümölcsösökben. Az aszályos időszak 2022 őszén ugyan megszűnt, de az azt követő enyhe télből és a hűvös, csapadékos tavaszból kifolyólag még nagy a bizonytalanság az idei almatermés körül.

Nehéz helyzetben fordult rá a 2023-as évre a magyar almaágazat. Noha a tavaly őszi esőkkel véget ért a hosszú ideje tartó aszályos állapot, az ezt követő enyhe és csapadékos tél, valamint a hűvös tavasz idén se kímélte az ültetvényeket. A fagy helyeként idén is komoly problémát jelentett, máshol elenyésző volt az általa okozott kár.

Milyen lesz az idei almatermés?

A portál több termelőt is megkérdezett, ennek alapján az látható, hogy a különböző településeken teljesen más képet látnak a gazdák.

  • A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tuzsér és Térsége Termelői Értékesítő Szövetkezet 350 tagjai hektáron foglalkoznak almával. Lakatos Béla, a TÉSZ elnöke szerint a tavalyi évhez képest lényegesen, akár 50%-kal jobb is lehet idén az almatermés.
  • Dr. Szalma Julianna, a monaji Juli Kertje tulajdonosa elmondta, hogy 4 hektáron termesztenek almát. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei termesztő elmondta, az almáskertjük nem fiatal már, ráadásul a telepítésük se a legkorszerűbb, ezért közepes terméshozamra számítanak idén. Ez körülbelül 15 tonnát jelent hektáronként, ami nem mondható magas hozamnak, ám náluk ez már közepes-jó teljesítménynek lenne tekinthető.
  • A Zala vármegyei Kisgörbőn található a Görbői Gyümölcskert, amelynek egyik tulajdonosa, Pétsch Guidoné Katalin elmondta, hogy 5 hektáron foglalkoznak almával, és ő is azt mondta, úgy ítélte meg, hogy egy gyenge közepes termés várható idén.

De hogyan látják a helyzetüket a magyar almatermelők? Milyennek ítélik eddig az idei évet, és milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe? Arról többet a teljes cikkben olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

almatermelés

almatermesztés

almatermesztők

agrárszektor