Így nyírja ki a nyelvvizsga eltörlése az egyetemisták munkaerőpiaci álmait: sokat szakíthat, aki megszerzi a papírt

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Így nyírja ki a nyelvvizsga eltörlése az egyetemisták munkaerőpiaci álmait: sokat szakíthat, aki megszerzi a papírt

A diplomához kötött nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése sokaknak megkönnyíti az életét, de vajon milyen hatással lesz a nyelvtanulásra? Megkérdeztük a Nyelviskolák Szakmai Egyesületét és tagszervezeteit, akik elárulták nekünk véleményüket és aggályaikat.

A kormány úgy döntött, hogy megszünteti a diplomához kötött nyelvvizsga-kötelezettséget, ezentúl az egyetemek és főiskolák maguk határozhatják meg nyelvi követelményeiket. A változtatás 2024 őszétől lép életbe, de visszamenőleg is érvényes azokra a hallgatókra, akik 2021. augusztus 31-e után tették le az államvizsgát, de nem rendelkeznek nyelvvizsgával.

A magyarok nyelvtudás szintje európai viszonylatban mérve is alacsony, a legtöbb ember csak alapfokú vagy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik. A diplomához kötött nyelvvizsga kötelezettsége sokaknak megkönnyebbülést jelent, míg mások szerint ez rontja a felsőoktatás minőségét és a diplomák értékét. A döntés hatása még nem látható, de az biztos, hogy nehezebb helyzetbe kerülnek azok, akik nyelvtudás nélkül kezdik el szakmai pályafutásukat.

A kormány döntése nemcsak a hallgatókat és az egyetemeket érinti, hanem a nyelviskolákat is. Vajon ők hogyan látják a helyzetet, és milyen hatással lesz rájuk a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése?

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete szerint a nyelvvizsga eltörlése jelentősen nem befolyásolta a beiratkozások számát. Negatív hatásként kiemelendő, hogy a munkaerőpiacra kikerülve hátránnyal indulnak azok, akik a nyelvvizsga kötelezettség eltörlése miatt nem foglalkoznak az idegen nyelvtudásuk fejlesztésével. A tanulók motiválására és megtartására hirdetéseket, reklámokat és kedvezményeket alkalmaznak. Próbálnak lépést tartani a technika fejlődésével, de forráshiány miatt nehéz a nyelviskolák helyzete. További nehezítő körülmény, hogy a diákokat is támogatja az állam, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) ingyenes tanulási lehetőséggel, valamint díjmentes Erzsébet táborokkal.

Az egyesület tagszervezetei is válaszoltak megkeresésünkre, és elmondták, hogy milyen tapasztalataik vannak a nyelvtanulók motivációjával és a nyelvvizsgák iránti kereslettel kapcsolatban.

Bajai iskolájuktól érkezett válaszként:

A mi nyelviskolánk bevételének jelentős részét a nyelvvizsgáztatás és a nyelvvizsgára való felkészítés teszi ki. Mivel nálunk nincs a környéken (100 km) egyetem, ezért a diákjaink zöme nem a diplomához szükségesség miatt tett nyelvvizsgát, hanem a felvételi eljárás során szerezhető többletpontok miatt. Jelen pillanatban nem tapasztalunk visszaesést a nyelvvizsgafelkészítő tanfolyamokra beiratkozók számában. Azt tapasztaljuk viszont, hogy az egyéb tanfolyamainkra nem annyi a jelentkező, mint eddig volt.

Győri iskolai tapasztalatok:

A nyelvvizsga eltörlése jelentősen nem csökkentette a beiratkozások számát, azonban a döntésnek a fiatalok elhelyezkedési lehetőségére lesz hatással, ha nem foglalkoznak nyelvtudásuk fejlesztésével. A tanulók motiválására és megtartására hirdetéseket, reklámokat és kedvezményeket alkalmazunk. Próbálunk lépést tartani a technika fejlődésével, de a közoktatásba, a Szakképzési Centrumokba nyomott pénz töredékével, pályázati források nélkül nehéz.

Szombathelyi tagiskolai helyzet:

Mivel az egyetemi felvételi során továbbra is pluszpontokat kapnak a diákok a nyelvvizsgáért, ezért nem igazán érezzük, hogy emiatt lenne visszaesés. Egy diplomás ember legalább egy idegen nyelvet kell, hogy minimum B2 szinten ismerjen, ezért rossz döntésnek tartjuk a nyelvvizsga eltörlését, de tény, hogy a bent ragadt diplomák tetemes mennyisége igazolta, hogy nem képes/motivált minden egyetemi hallgató erre. Ha valaki nyelvvizsga nélkül kerül ki a munkaerőpiacra és később sem lesz szüksége a nyelvismeretre, és így is megállja a helyét, akkor számára ez jó döntés. A jelenlegi helyzetben a szülők középiskolás korban próbálják gyerekeiket nyelvtanulásra ösztönözni, és mivel a fiatalok is nyitottak erre, nem ezen múlik, hogy a diplomához kell-e nyelvvizsga vagy sem. Szerencsére hozzánk motivált diákok járnak, jó tanáraink és módszereink motiválják őket. Az online oktatás Covid óta szerves része maradt a munkánknak, de a személyes oktatás még mindig népszerűbb. A tendencia egyértelműen látszik, nálunk az egyéni nyelvoktatás (one-to-one) évről évre népszerűbb, a csoportos nyelvoktatás kárára, a jövő a testreszabott szolgáltatás, az online szolgáltatások népszerűsödése, az applikációk fejlődése, a mesterséges intelligencia térhódítása stb. Ezek mind változásokat idéznek elő a nyelvoktatás piacán.

Miskolci nyelviskolai taguk véleménye:

A diplomához kötött nyelvvizsga eltörlése sajnos egy igen meghatározó eleme az utóbbi idők csökkenő nyelvtanulási kedvének. A szakmánkat rendkívül érzékenyen érinti, negatív irányban. A közoktatás rendkívül alacsony eredményességének további romlására számítunk, hiszen a (főleg hátrányos helyzetű) tanulók maradék motivációja is eltűnhet (kevés kivétellel). Vidéken katasztrofális a fiatalok nyelvtudása, néhány kiemelt iskolától eltekintve, az átlag nem üti meg az A2-es szintet. Próbálunk kedvező árakat biztosítani. Az online oktatás rengeteg előnyt jelent a szakmánkban: kényelmes, változatos, összeköthetünk tanulókat az ország különböző pontjairól A különböző platformok használatában sokat lehet tanulni, az új kihívások motiválók. Negatívumként kiemelnénk, hogy a kóklerek is sokkal nagyobb teret kaptak. A jövővel kapcsolatban próbálunk optimisták maradni. A diplomához kötött nyelvvizsga eltörlése nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos a nyelvtanulás, hiszen számos előnnyel jár a munkaerőpiacon és az élet más területein is. A diákoknak emiatt továbbra is törekedniük kell a nyelvi fejlődésre, melyben a nyelviskolák is segítenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nyelviskolák

nyelviskola

nyelvvizsga

nyelvvizsga-kötelezettség

nyelvtanulás