Rendkívüli bejelentés a kormányinfón: kivezetik az árstopokat, változnak a CSOK és a babaváró szabályai

Pénzcentrum   
  Megosztom
Rendkívüli bejelentés a kormányinfón: kivezetik az árstopokat, változnak a CSOK és a babaváró szabályai

A héten már másodszorra tartottak rendkívüli kormányinfót, ahol Gulyás Gergely bejelentette a babaváró hitel átalakítását, a városi CSOK eltörlését, illetve azt is, hogy át fog alakulni a következő hónapokban az árstop és a kötelező akciózás szabályai.

Átalakul a családtámogatási rendszer

A kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert Gulyás Gergely elmondása szerint. Azt látták, hogy a háború kitörése óta alapvetően változtak meg a körülmények. Az elmúlt években ugyanis kitolódott a gyermekvállalás időpontja - a miniszteri biztos elmondása szerint részben az infláció miatt -, ennek okán a babaváró hitel összegét 10 millió forintról 11 millió forintra emelik.

A csok szabályoknál szintén azt látták, hogy a csok jelenleg leginkább a kisebb településeken működik, míg a megyejogú városokban és a fővárosan az önrész és a támogatás mellé fel kell venni hitelt. Amit kevesen vesznek fel a jelenlegi kamatok mellett.

A döntés oka, hogy ezt a támogatási formát leginkább a falvakban veszik fel. A bejelentés alapján megmarad az 5 %-os áfa-kedvezméby 5 millió forint erejéig. Emellett a falusi CSOK keretösszegei is emelkednek a babaváróhitelhez hasonlóan.

Így emelkedik a CSOK összege

Új családi ház építése, vagy vásárlása esetén:

  • 1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra nő a támogatás.
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint 4 millió forintra nő.
  • 3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra.

A meglévő lakás korszerűsítés, támogatás megmarad a falusi CSOK esetében és emelkedik:

  • 1 gyermek esetén ez 500 ezer forint lesz a jelenlegi 300 ezer forintról.
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra emelkedik a támogatás.
  • 3 gyermek esetén 5 millió forint

Kivezetik az élelmiszer árstopot

A jegybank előrejelzései alapján augusztusra jelentős csökkenés fog bekövetkezni, 15 százalék lesz az infláció az előrejelzések alapján.

Azonban az kötelező akciózás mértékét megnövelik 15 százalékra, a korábbi 10 százalékról. Másik fontos új szabály, hogy a köteleő akciózást kiterjesztik azokra a termékekre is, amik az élelmiszer árstop égisze alá estek eddig. Azonban itt a buruttó értékesítési árat kell majd figyelembe venni.

Gulyás szerint így lesz egy korlát az árstop megszűnésével, hogy ezeknél a termékeknél is legyen egy fék az áremelkedésben. Emellett a kormány tervei szerint az is biztosítva lesz, hogy a boltok tájékoztassák a lakosságot az egyes árváltozásokról.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kormányinfo

pénzcentrum

csok

babaváró

babaváró hitel

árstopos élelmiszer