Gigaberuházást jelentettek be: két világcég épít közösen gyárat a vidéki városban

MTI   
  Megosztom
Gigaberuházást jelentettek be: két világcég épít közösen gyárat a vidéki városban

Közösen épít üveggyapot gyárat Szerencsen a Masterplast és a Selena. A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsment jogokat a Masterplast gyakorolja majd, így a cég teljesítményét a vállalat konszolidált eredményeibe számítják be.


 

A lengyel Selena Group 50 százalékos részesedést szerez a szerencsi üveggyapot-gyártási projektben, az ásványi alapú hőszigetelőanyag gyártóüzem létesítését a Masterplast a Pimco Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte.

Az építőanyagokat gyártó Masterplast csütörtöki tájékoztatása szerint a gyártásfejlesztési projektcégben a Selena 10 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

A Pimco Kft. Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA támogatással, valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van, valamint a gyártástechnológia beszállítóit is kiválasztották már - ismertette a Masterplast.

A 11 500 négyzetméter nagyságú új üzem - 47,5 millió eurós beruházással - évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelőanyag gyártására lesz képes, és a tervek szerint 2025 első félévében megkezdi az üzemszerű termelést.

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsment jogokat a Masterplast gyakorolja majd, így a cég teljesítményét a vállalat konszolidált eredményeibe számítják be.

A közleményben kiemelték: az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot az épületenergetikai hatékonyságnövelés terén az új építési és a korszerűsítési munkáknál is jól használható. Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca az épületek energiafogyasztásához kapcsolódó elvárások növekedésével együtt bővül, a korábbi években áruhiány és lassabb teljesítés jellemezte az ellátási láncok működését.

A termék egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amelyet a gyártás során újrahasznosítanak a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzem környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával lesz felszerelve, amelynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja.

Az 1997-ben alapított Masterplastnak 10 országban van leányvállalata. A vállalat 2021-ben 191,5 millió euró, 2022-ben csaknem 201,8 millió euró (74 milliárd forint) árbevételt ért el, az adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 2022-ben 15,7 millió euróra (5,8 milliárd forint) csökkent.

A Masterplast Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papír árfolyama szerdán 2475 forinton zárt, egy éven belül 2250 és 4440 forint között változott.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyár

gyárépítés