Mi lesz így a magyarok megtakarításaival? Elbukhat az új adóval, aki nem figyel

MTI   
  Megosztom
Mi lesz így a magyarok megtakarításaival? Elbukhat az új adóval, aki nem figyel

"Most egy nagyon más helyzet van, mint mondjuk az elmúlt tíz évben, amikor extrém alacsony inflációs környezet volt" - árulta el az inflációs krízissel kapcsolatban a Pénzcentrumnak Kelemen Tamás. Az MBH Bank Lakossági termékmenedzsment vezetője szerint épp ezért a jelenlegi környezetben fontos, hogy megőrizzük megtakarításaink értékállóságát. A befektetésekre júliustól kivetett adóterhek azonban újabb kihívások elé állították a lakosságot. A szakember a lapnak elárulta milyen lehetőségeik maradtak az állampapíron kívül.

Pénzcentrum: Közhelyes, de a jelenlegi környezetben gyakorlatilag bármiben jobb tartani a pénzünket, ami valamennyit is kamatozik, mint ülni a lakossági számlánkon, vagy készpénzben őrizgetni otthon. Sokaknál azonban ebben ki is merül a pénzügyi tudatosság (bár a felmérések alapján látni fejlődést, ezen a téren még elmaradásban van hazánk). Emellett elég szűknek mondható azoknak a befektetéseknek a köre, amelyekben bízik valamennyire a lakosság. Júliustól pedig komoly változás élesedik a kamatadó-szabályokban, a legtöbb lakossági befektetés kamatbevételét egy 13 százalékos szocho is fogja terhelni. Tovább fog szűkülni azon befektetési lehetőségek köre, amelyekbe mernek még fektetni, vagy nem várható ennyire drasztikus változás?

Kelemen Tamás: Az inflációt tekintve most nagyon más a helyzet, mint az elmúlt tíz évben, amikor extrém alacsony volt az inflációs környezet. Ekkor a lakosság szabadon, tehát számlán vagy készpénzben tartotta a pénzét, kevésbé beszélhettünk arról, hogy veszít az értékéből. Az elmúlt időszakban azonban ez igencsak fontossá vált, különösen akkor, ha szempont a megtakarított pénzünk vásárlóértéke, vagy akár gyarapítani szeretnénk azt. A kérdés második felét tekintve, teljesen egyetértek azzal, hogy van még teendőnk az edukáció terén, és azt is fontosnak tartom, hogy az emberek megismerjék a különböző befektetési lehetőségeket. Az pedig, hogy nem merünk kockázatosabb eszközökbe fektetni, összefügg az előzőekkel, mind az ismeretek hiánya, mind az, hogy eddig nem éreztük szükségét a nagyobb kockázatvállalásnak annak érdekében, hogy megőrizzük pénzünk értékét. A mostani változás jelentős, tehát mindenképp azt mondanám, hogy érdemes megállni és elgondolkozni.

Az interjú folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

befektetés

állampapír

mbh bank