Óriási bajban a magyarok százezrei: vége az osztogatásnak, miből vesznek így lakást?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Óriási bajban a magyarok százezrei: vége az osztogatásnak, miből vesznek így lakást?

Hiába emelkedtek a bérek Magyarországon, a hitelesek terhei közben összességében nőttek. Az MNB adatai szerint 2022 végén már egy átlagos ügyfél a jövedelmének majdnem harmadát fordította a törlesztők kifizetésére - írta a Pénzcentrum.

Egyre óvatosabbak a magyar hitelfelvevők, ez az MNB adataiból is látszik: a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentése szerint ugyanis a tavalyi utolsó negyedévre már igencsak lecsökkent a magyarok jövedelemarányos tartozási mutatója (LTI), amely a felvett hitelek arányát jelenti az ügyfél éves jövedelméhez viszonyítva - írta a Pénzcentrum. Összességében az új lakáshitelt felvevő ügyfelek 2022 végén tipikusan éves jövedelmük 160 százalékának mértékéig adósodtak el a 2022. eleji 250 százalékhoz képest.

Mindeközben zuhanásnak indult a hitelfedezeti mutató (HFM) mediánértéke, ami azt mutatja meg, hogy a fedezet értékének hány százaléka a felvett hitel összege. Magyarul a megvásárolt lakás árának mekkora részét fedezte a vásárló lakéshitelből. A mutató 2022 végére már 40 százalék alá csökkent, ugyanakkor itt érdemes megjegyezni, hogy a jogszabályi előírás alapján az ingatlanfedezet forgalmi értékének legfeljebb a 80 százaléka vehető fel hitelként, azaz minimum 20 százalék saját erő szükséges a hitelfelvételhez - de mostanában hallottunk már olyan pénzintézetről is, amely ennél is magasabb önerőt kér

- írta a lap.

A Pénzcentrum cikkében megnézte azt is, hogy a babaváró kölcsön feltételeinek szigorítása melyik jövedelmi rétegnek fájhat a legjobban. Viszon, mint kiderült, a 2024-es szabályok szerint akár egy 40 milliós lakást is megvásárolhat egy igénylő házaspár önerő nélkül - már, ha bírja a pénztárcájuk.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitel

hitelképesség