Hatalmas pofon a városi családoknak a csok és a babaváró elvesztése: esélyük sem lesz lakást venni

RTL   
  Megosztom
Hatalmas pofon a városi családoknak a csok és a babaváró elvesztése: esélyük sem lesz lakást venni

A mostaninál is jobban visszavetheti az ingatlanpiacot és a lakáshitelezéseket a kormány nemrég bejelentett két intézkedése: a babaváró támogatás szigorítása és a városi csok eltörlése. Az utóbbi intézkedést azzal indokolták, hogy városban már semmire sem elég a támogatás, csak falun van értelme. A 2630 preferált kistelepülésen használt lakások vásárlására és felújítására növelik a támogatási összegeket, hogy még vonzóbb legyen a konstrukció. Ugyanakkor Budapesten vagy egy nagyvárosban esélye sem lesz egy átlagos családnak a lakáshoz jutásra a jövő évtől, de vidéken is bajban lesz, aki otthont szeretne, viszont már elesik az állami támogatásoktól – mert 30 éves kor fölött szülne, vagy nem falun szeretne letelepedni, írja az rtl.hu.

A családi otthonteremtési kedvezményen (csok) belül a falusi változat vált kelendőbbé az elmúlt években, a falusi csok 2019 közepén jelent meg, és a bevezetése óta folyamatosan magas a részaránya a csokon belül, jelenleg valamivel 50 százalék fölött van. A csok nagy előnye, hogy a vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes, 3 százalékos kamatú lakáshitel jár, ami nagyon kedvezőnek számított az utóbbi időben, amikor a piaci lakáshitelek kamata 10 százalék körüli.

A babaváró szigorítása sokkolhatja a hitelpiacot

A babaváró hitel szigorítása még tovább szűkítheti a családok lakáshoz jutási lehetőségét, és a többi támogatott hitel piacát is. Jövőre csak azok a házaspárok juthatnak hozzá a 10-ről 11 millió forintra emelkedő kölcsönösszeghez, akiknél a pár nő tagja nem töltötte még be a 30. életévét. Ha 30-41 év közötti a házaspár nő tagja, csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha orvosi papírokkal igazolják a várandósságát.

A különféle statisztikák alapján ez a szigorítás komoly visszaesést eredményezhet az igénylésekben. A KSH adatai szerint 2018-ban az első házasságkötés időpontja átlagosan 30,1 év volt, és a gyerekek több mint felét (51,1 százalékát) 30 évesnél idősebb anyák szülték meg. A 30 éves nők 55,9 százaléka gyermektelen volt az öt évvel ezelőtti felmérés szerint, 24,2 százalékuknak volt egy gyermeke, 13,1 százalékuk kétgyemekes, és csak a maradék 6,8 százaléknak volt három vagy több gyermeke.

A babaváró támogatás kiesése pedig a teljes lakáshitelpiacot sokkolhatja. Az MNB felmérése szerint ugyanis a babaváró támogatást igénylő adósok kétharmada lakásvásárláshoz használta fel a hitelt, sokan további hitelekkel kiegészítve.

A lakóingatlanok ára egy MNB-s felmérés szerint egész Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, 2015 óta 156 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az adósságfékszabályok szigorúak, ha hitelből szeretne valaki lakást vásárolni, legalább 25 százaléknyi önerőt elő kell teremtenie. Ebből 20 százalék a kötelező minimum, amit a bankok előírnak, a többi az illetékekre, költségekre megy el. Az illetéket a csokos lakásokra ugyan elengedik, de jövőre a városi csok kivezetésével ez a lehetőség a gyerekes családok számára a nagyobb településeken megszűnhet, és egyelőre még a falvak esetében is csak remélni lehet, hogy megmarad.

Ez pedig azt jelentheti, hogy ha a családtervezést fontolgató házaspárok az életkoruk vagy a kiszemelt település miatt elesnek az állami támogatásoktól, csak sokéves késéssel tudnak hozzájutni olyan lakáshoz, amelyben szívesen felnevelnék a gyerekeiket., kivéve, ha az egyik preferált kistelepülésre költöznek.

A csok mellé sokan vesznek fel a támogatotton túl piaci kamatozású kölcsönt is. Jelenleg a friss lakáshitelek mintegy 30 százaléka kapcsolódik már csokhoz, vagyis ez a támogatás az egyre szűkülő lakáshitelpiac egyik motorja, elvesztése a nem támogatott kölcsönök igénylésére is negatívan hathat azoknál, akik támogatás nélkül nem tudnak már lakást venni.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

falusi csok

babaváró

hitel

lakás

támogatás

családtámogatás