Mindenkit megleptek ezek a változások: döbbenet, ami a magyar műtrágyával történik

Agrárszektor   
  Megosztom
Mindenkit megleptek ezek a változások: döbbenet, ami a magyar műtrágyával történik

2023 IV-VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan, így a műtrágyák iránti kereslet valamelyest javult. A második negyedévben mintegy 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyar gazdák a növényvédő szerekből, a gombaölők értékesítési volumene nőtt, a gyomirtóké csökkent, írja az Agrárszektor. 

2023 áprilisában, az egy hónappal korábbihoz képest, 15%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Ugyanakkor, az elmúlt év április havi értékesítésével összevetve az látható, hogy a tárgyhónapban mintegy 30%-kal több műtrágyát vásároltak a gazdák. Az értékesítési árak mérséklődése a kereslet irányába mozdította el a műtrágyapiacot - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján készült kiadványában.

A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, ezt követte a Nitrosol, DAM. A teljes havi értékesítés 88,5%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. Az előző év azonos időszakához hasonlítva a MAS eladott mennyisége 35,6%-kal, míg a Nitrosol, DAM-é 21,8%-kal emelkedett. Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet az elmúlt 1-2 évben folyamatosan csökkent, helyette a karbamidot használják szívesebben a gazdák. Az AN aránya a tárgyhónapban a karbamidhoz mérten közel az egyhuszadára zsugorodott. A vizsgált termékek értékesítési átlagárai, a kálium-klorid kivételével, a vizsgált hónapban jelentős mértékben csökkentek. A legnagyobb árcsökkenést az AN könyvelhette el 30%-kal, míg legkevésbé a karbamid ára csökkent, 10,2%-kal. Az értékesítési árak az elmúlt év áprilisához viszonyítva, a szuperfoszfát és a kálisó kivételével, 10-35%-kal voltak alacsonyabbak.

2023 júniusában a megfigyelt szerek értékesített volumene az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomnak közel a felére esett vissza. A gombaölők és a gyomirtók iránti kereslet szintén a felére apadt, míg a rovarölőké a harmadára csökkent. A tárgyhavi növényvédőszer-eladások volumenben 16%-kal haladták meg az előző évi júniusi forgalmat. Ezen belül a múlt év júniusában a megfigyelt gombaölőkből és a rovarölőkből 40%-kal, illetve 20%-kal adtak el többet, míg a gyomirtók forgalma a negyedével lett kisebb.

A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. A legnagyobb áremelkedés 54%-os volt, ám volt olyan termék, amelynél 11%-os árcsökkenést regisztrált az AKI.

A teljes cikk az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

műtrágyapiac

műtrágya