Sokkoló hír az autósoknak: januártól olyan drága lehet a benzin, hogy luxus lesz tankolni

infostart.hu   
  Megosztom
Sokkoló hír az autósoknak: januártól olyan drága lehet a benzin, hogy luxus lesz tankolni

Brutális növekedést produkált az elmúlt hetekben a benzin és a gázolaj ára, amelynek még mindig nincs vége. Mindemellett januártól adóemelés is érkezik. A főtitkár szerint két módon lehetne elkerülni, hogy az év első napján egyik napról a másikra 700 forint feletti üzemanyagárakkal kelljen szembesülni - közölte az Inforádió.

A hazai üzemanyagárak a kőolaj világpiaci árának, a dollár-forint, illetve az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében változnak. Az utóbbi néhány hétben sajnos mind a két árat befolyásoló jegyzés kedvezőtlen irányba változott

– nyilatkozta az InfoRádiónak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Az Európában mértékadó Brent típusú kőolaj ára néhány hét alatt több mint húsz százalékot emelkedett, de a forint is elmozdult az erős sávból, és több mint ötszázalékos gyengülést lehetett tapasztalni az elmúlt napokban a dollárhoz képest. Ez a két tényező az oka annak, hogy a hazai üzemanyag-forgalmazók emelték az áraikat.

Grád Ottó elmondta, hogy a hazai fogyasztási adatokban nem látnak jelentősebb változást, miközben egész évben arról lehetett hallani, hogy drámaian visszaesett a hazai üzemanyag-fogyasztás, de ez relatív érték: a tavalyi kimagaslóan nagy gázolaj- és benzinfogyasztási adatok, a bázis rendkívül magas szintje miatt látnak negatív számokat idén. A MÁSZ töltőállomásainál a fogyasztási, értékesítési adatok mind a benzinből és a gázolajból a 2021-es számadatok környékén járnak, tehát a fogyasztásban nincsenek még jelentősebb változások.

Természetesen most, hogy a 600 forintos szintet stabilan átlépte, és most már jelentős mértékben meghaladja a hazai üzemanyagár, azt gondolom, már az augusztusi számadatokban is fogunk némi visszalépést tapasztalni. Tehát az év hátralevő részében a fogyasztás némiképpen csökkenni fog

– jelentette ki. A számadatokat tekintve ez szintén relatív lesz, hiszen 2022-ben az utolsó negyedévben már nagyon komoly ellátási problémák voltak, ez pedig kihatott a fogyasztásra is.

Január 1-től a jövedékiadó-emelés lesz: egyik pillanatról a másikra 700 forintos benzinárak lesznek

A szakember úgy véli, kedvezőtlenül hat majd a fogyasztásra és az inflációra is, és a bruttó negyven forintot meghaladó adóemelés mindenképpen megjelenik majd az üzemanyagok árában.

Ha tehát a nemzetközi rendek folytatódnak, és hatszázötven forint feletti üzemanyagárszinttel indulunk neki a következő évnek, akkor az év első napján egyik napról a másikra hétszáz forint feletti üzemanyagárakat is tapasztalhatunk majd a töltőállomásokon

- közölték.

A hétszáz forintos árat úgy lehet elkerülni, ha a kormányzat felülvizsgálja a jövedékiadó-változásra vonatkozó elképzelését, vagy kedvezőbb piaci fejlemények esetén gyengül a gázolaj és benzin ára amiatt, hogy a brent jegyzése alacsonyabb lesz. A többi már csak a forinton múlik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

benzin

ár

tankolás

adó