Kiderült a csúf igazság: ennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kiderült a csúf igazság: ennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél Magyarországon

Majdnem bruttó 95 ezer forinttal keresett kevesebbet átlagosan egy nő egy férfinál Magyarországon az idei első negyedévben - derült ki a KSH adataiból, ahogy arra is fény derült, hogy a nők fizetése jóval kisebb mértékben emelkedett a férfiakénál. A bérolló százalékban nemigen változott az utóbbi években, viszont a fizetések folyamatos emelkedése miatt a konkrét összeg egyre csak nőtt. A dologra uniós szintű megoldás születhet, de nem egyhamar. Ami a korcsoportok béreit illeti: legnkább a 20 év alattiaknak emelkedett a fizetése 2022 első negyedévéhez képest, viszont a KSH szerinti átlagbért sem ők, sem a 20-29 évesek messze nem kapják meg, írja a Pénzcentrum. 

Nagyjából 5 százalékkal kaptak kevesebb béremelést a magyar nők a férfiaknál 2023 első negyedévében az egy évvel korábbi bruttó átlagbérekhez viszonyítva.

A KSH adatai szerint mindezalatt országosan 53 250 forinttal nőttek a bruttó bérek az országban, viszont a férfiaké majdnem 55 ezerrel emelkedett egy év alatt, a nőké pedig kerekítve csak 52 300-al. Összességében egy nő átlagosan bruttó 94 979 forinttal, bő 16 százalékkal keresett kevesebbet Magyarországon, mint egy férfi az első negyedévben - ez nettóban, kedvezmények nélkül kb. 63 ezer forintot jelent.

Az utóbbi évek első negyedéves adatait összevetve pedig kiderült, hogy az olló csak nyílik, bár a százalékos különbség konstans 15-17 százalékos, de a folyamatos béremelések miatt 2019 első három hónapjában átlagosan még csak 56 879 forint volt a férfi és női bérek között a különbség.

És a magyar nőket az sem vigasztalhatja túlzottan, hogy ők 11,7 százalékos béremelést kaptak az előző év azonos időszakához képest, mialatt a férfiak csak 10,2-t. Egyébként a nők bruttója 2022 első negyedévében 18,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál (a férfiaké pedig 22,3-mal), úgyhogy a bérdinamika lassulni látszik.

A magyar bérkülönbségek egyébként nagyjából megegyeznek az uniós trendekkel, azaz egy kicsit rosszabb a helyzet itthon: az EU felmérése szerint ugyanis akár 14 százalékos bérkülönbség lehet jelenleg az azonos munkakörben dolgozó nők és férfiak közt. Ezen és az azonos értékű munkáért kifizetett összegek közti általános különbségeken változtatna a 2023/970/EU irányelv, amelynek bevezetését még ebben az évtizedben elkezdenék. Az rtl.hu szerint a változtatást 2027 közepétől 2031 közepéig vezetnék be fokozatosan, Végeredményként pedig a munkaadók kötelesek lesznek nyilvánosságra hozni a munkavállalók díjazásáról szóló átfogó kimutatásokat. Ettől azt várják, hogy egyenlő vagy egyenértékű munkáért nemektől függetlenül azonos fizetés járjon.

A további részletek itt olvashatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bérek

nők bérezése

férfiak bérezése

különbségek

ksh

bérolló

fizetések