Egyre több vidéki magyar lépi ezt meg: hatalmas vonzerő a hazainál jóval nagyobb fizetés

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre több vidéki magyar lépi ezt meg: hatalmas vonzerő a hazainál jóval nagyobb fizetés

Jelenleg több mint 126 ezer magyar ember vállal munkát az országhatár nyugati oldalán fekvő Ausztriában. Vannak közöttük, akik csak dolgozni járnak át, ám a friss adatok szerint egy jelentős részük, 99 679 fő le is telepedett ott. Ezek az arányok ráadásul képlékenyek, miután évente legalább 4 ezren döntenek úgy, hogy a sógoroknál próbálnak szerencsét. Ennek fő oka, hogy szomszédaink ugyanis bizonyos szektorokban már kifejezetten számítanak ránk, és a hazainál sokkal versenyképesebb béreket biztosítanak. A Pénzcentrum utánajárt a részleteknek.

Szakértők szerint az elvándorlás komoly kihívást jelent Magyarország számára, a külföldre távozó honfitársaink száma évről évre nő. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2022 elején az EGT-országokban és az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok száma megközelítette az 535 ezer főt, ami 2010 óta mintegy 360 ezer fős növekedést jelent. A külföldön élő magyarok háromnegyede három fő célországban élt: Németországban (36 százalék), az Egyesült Királyságban (22 százalék) és Ausztriában (17 százalék), írja a Pénzcentrum.

A legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelnie annak, aki a külföldön készül élni, hogy a saját prioritásait tisztázza. Hogy alaposan megfontolja, melyik ország lenne számára a legmegfelelőbb a személyes és szakmai céljai eléréséhez, mérlegelve az ottani munkalehetőségeket, életkörülményeket és a kulturális különbségeket is

- hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére Hartmann András. A külföldre költözőket segítő Xpat Consulting alapítója kifejtette, meglátása szerint Európa-szerte szinte mindenhol nagy problémát jelent a lakhatás, ezért időben el kell kezdeni feltérképezni a helyi ingatlanpiacot, természetesen az igényekhez és a rendelkezésre álló anyagi forrásokhoz igazodva.

Ausztriában a magyar szintnél jóval magasabbak a bérek és az inflációnak hála a vásárlóértékben is egyre jobban különböznek a két ország keresetei. Sokan azért keresik Ausztriát, mert a keresetek nemcsak magasabbak, hanem bizonyos esetekben még többet is érnek

- közölte a Pénzcentrum megkeresésére Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. Hozzátette, a lakhatástól eltekintve szinte minden hasonló értéken kapható, mint hazánkban, ami ha családostul megy ki valaki, akkor annyira nem fájdalmas. Arányaiban tekintve azonban Ausztria van annyival drágább, mint amennyivel a keresetek magasabbak.

A munkaerő elszívóerejét pedig csak erősíti, hogy az osztrák munkaerőpiac közel sem telített: amíg itthon 79 751 betöltetlen álláshely akad, addig Ausztriában ugyanez 214 ezerre rúg. A magyarok ugyanakkor szinte mindent elkövetnek azért, hogy enyhítsék osztrák űrt, a helyi társadalombiztosító honlapjának adataiból ugyanis kiderül, hogy 126 258 magyar vállalt munkát augusztusban a szomszédban, amivel mi „exportáltuk” a legtöbb munkavállalót az országba. Utánunk egyébként a németek következtek 123 206 fővel, míg a harmadik legtöbb munkavállaló Romániából érkezett (81 537 fő) Ausztriába.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható, további részletekkel arról, mi szükséges a külföldi munkavállaláshoz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

külföldi munkavállalók

bérek

ausztria