Hamarosan jöhet a plusz pénz: kiderült, mennyi lehet a kiegészítő nyugdíjemelés

Portfolio   
  Megosztom
Hamarosan jöhet a plusz pénz: kiderült, mennyi lehet a kiegészítő nyugdíjemelés

A nyugdíjasok szempontjából a legforróbb őszi téma, hogy végre lesz-e korrekciós nyugdíjemelés, és ha igen, akkor milyen mértékben. A előzetes becslések szerint legalább 2,4%-os, legfeljebb 3,6%-os korrekcióval számolhatnak idén a nyugdíjasok.

A KSH augusztusra vonatokozó gyorstájékoztatója szerint az általános infláció 16,4%, a nyugdíjas infláció 17,2% volt. Az idei év első nyolc hónapjában rendre 22, illetve 23,3%-os inflációt láttunk - írja a Portfolio.

E mértékek alapján kell a kormánynak még szeptember folyamán megbecsülnie a 2023-ra várt éves inflációt. Ha e becslés szerint akár az általános, akár a nyugdíjas infláció éves mértéke 15%-nál magasabb lesz, akkor kell a (nagyobb) különbség erejéig a novemberi kiegészítő nyugdíjemelési korrekciót végrehajtani. A pontos mértéket és az emelendő ellátástípusok felsorolását egy október folyamán kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd.

Feltehetően a legalább 2,4%-os, legfeljebb 3,6%-os nyugdíjemelési korrekcióra számítani lehet, ezt követeli a nyugdíjasok védelmét minden lehetséges alkalommal hangsúlyozó kormányzati kommunikáció hitelességének megőrzése is.

A visszamenőleges korrekciós nyugdíjemelés mértékére vonatkozó tényleges válaszra már csak néhány hetet kell várnia Magyarország lakossága egynegyedének, közel két és félmillió embernek. A kétmillió nyugdíjas mellett ugyanis félmillió egyéb ellátásban részesülő is jogosult a pótlólagos nyugdíjemelésre, így ők is tűkön ülve várják, mikor és hogyan dönt a kormány az infláció okozta tartós szenvedésük enyhítéséről.

A nyugdíj Magyarországon alapvetően két tényező függvénye: a nyugdíjjogosultság tekintetében milyen hosszú szolgálati időt lehet figyelembe venni, és milyen összegű a nyugdíj alapját képező számított nettó havi életpálya átlagkereset összege.

A nyugdíjak alapjául szolgáló átlagkeresetet úgy állapítják meg, hogy az 1988 óta évente keresett béreket az adott évre vonatkozó járulék- és adószabályok szerint nettósítják, majd e számított nettó éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval hozzáigazítják a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez mint kereseti referencia értékhez, s ennek eredményeként megkapják a számított, havi nettó életpálya átlagkereset összegét. Ezt az összeget kell megszorozni a szolgálati idő egész években mért hosszától függő, nyugdíjskála szerinti százalékos mértékű nyugdíjszorzóval, és ez lesz a nyugdíj összege - hívta fel a figyelmet a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

nyugdíj

kereset

emelés