Soha nem volt ennyire lemaradva Magyarország: bevezetik az eurót?

HelloVidék   
  Megosztom
Soha nem volt ennyire lemaradva Magyarország: bevezetik az eurót?

Nincs más választásunk, mint az eurózónához való csatlakozási folyamat ütemtervének kialakítása – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója. Hozzátette: nemcsak gazdasági, hanem elsősorban politikai üzenete lenne annak, ha Magyarország elköteleződne az euró mellett.

"Hosszú ideig nem szorgalmaztam, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához, mert a gazdaság fejlettségéhez képest korainak tartottam ezt a lépést. Most azonban változott az álláspontom, és úgy látom, hogy mielőbb deklarálni kell a csatlakozási szándékunkat" – mondta Sinkó Otto. „Korábban úgy gondoltam, hogy mivel egyrészt nem teljesítettük a maastrichti kritériumokat, másrészt a gazdaság általánosságban sincs egyensúlyi helyzetben, ezért még nem szabad csatlakoznunk a közös európai pénz használóinak köréhez” – hangsúlyozta.

„Nagyon eltávolodtunk az európai értékektől, ezért világos elköteleződésre lenne szükség ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy Magyarország továbbra is Európához kíván tartozni” – fogalmazott Sinkó Ottó. „Amíg a régiós országoknak az orosz-ukrán háború az Európa-pártiság kinyilvánítását és megerősítését hozta el, addig hazánk számára sajnos éppen az ellenkező folyamatokat erősítette fel” – tette hozzá. Sinkó szerint

  • az első nagy kérdés, hogy a magyar kormány szeretné-e kifejezni az Európához tartozás szándékát,
  • a második pedig az, hogy ha igen, akkor elhiszi-e ezt a fordulatot az EU, a befektetők, illetve a közvélemény.

Ilyen messze a rendszerváltás óta nem voltunk Európától, mint most, mind politikailag, mind gazdaságilag

– fogalmazott a társ-vezérigazgató.

Sinkó Ottó úgy véli, hogy Európában azok az országok lehetnek sikeresek, amelyeknek stabil helyük van az Európai Unióban. „A Trianon ütötte sebeket csak az EU képes begyógyítani” – mondta, hozzátéve, hogy éppen ezért mielőbb rendezni kell a viszonyt, mert az uniós források elakadása komoly versenyhátrányt okoz Magyarország számára.

Azért is lenne nagy szükség az EU-pénzekre, mert nélkülük nagyon gyengén teljesít a magyar gazdaság

- fogalmazott Sinkó Ottó.

A teljes interjút és cikket a Portfolio oldalán olvashatjátok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

euró bevezetése

euro

gazdaság

magyarország

hellovidek