Így válik szemétdombbá a Balaton: íme a legmocskosabb települések listája

Pénzcentrum   
  Megosztom
Így válik szemétdombbá a Balaton: íme a legmocskosabb települések listája

Lakosságarányosan a top öt legtöbb szemetet termelő település közül négy Somogy vármegyében található. Ráadásul mind a négy nyáron közkedvelt úticélnak számít a Balaton partján. A legtöbb szemetet előállító települések között van Balatonmáriafürdő, Zamárdi, továbbá Balatonakarattya és Balatonfenyves. Ezzel szemben Kusbucsán, Nemessándorházán vagy Búcsúszentlászlón alig szállítanak el szemetet az ottaniaktól - írja a Pénzcentrum.

A lap szerint óriási különbségek vannak Magyarországon települések és települések között abból a szempontból, hol mennyi szemét termelődik, vagyis, hogy hivatalosan mennyit szállítanak el. Lakosságarányosan a legszemetesebb helyeken egy főre több mint egy tonna hulladék is juthat egy évben, miközben a legkevésbé szemetes helyeken ez a 100 kilót sem éri el.

Jelen esetben a lakosságtól elszállított települési hulladék átlaga 2021-ben: 681 tonna (körülbelül 681 ezer kg), tehát a vizsgálatban résztvevő települések átlagosan ennyi tonna szemetet termeltek 2021-ben. A medián értékünk ehhez képest csupán 172 tonna (tehát megközelítőleg 172 ezer kg). Amiből egyrészt levonhatjuk azt a következtetést, hogy

  • a települések fele 172 tonna vagy annál kevesebb hulladékot termeltek 2021-ben;
  • valamint azt is megállapíthatjuk a két számadat alapján, hogy akadnak nagyon magasan kiemelkedő települések a hulladék termelés terén (ezt a két vizsgált mutató jelentős eltéréséből következtethetjük ki).

Regionális szinten két régió van, ami jobban kiugrik a többi közül. Közép- Magyarország hozta a legnagyobb értéket a 2021-es évben a hulladéktermelés terén, utána valamivel lemaradva, de a következő régió a Dél- Dunántúl. A legkevesebb hulladékot pedig a Dél- Alföld termelte.

Somogy vármegye a legtöbbet termelő vármegye, majd ezt követi valamivel lemaradva Pest vármegye. Továbbá az látható, hogy szépen fokozatosan 10 kilogrammokkal csökkenek az értékek, egészen a legkevesebb szemetet termelő Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéig. Így egyik érték sem tűnik kimondottan kimagaslónak, ugyanakkor a legtöbb és legkevesebb szemetet termelő vármegyék között nagyjából átlagosan 150 kg különbség volt szeméttermelésben 2021-ben.

2023 július elsejétől az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Július óta a MOHU MOL Zrt. veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó hulladékot. Valamint e mellett egy fontos célú, az EU által előírt környezetvédelmi előírást is bevezettek.

Az új rendszerben a MOHU Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről.

- mondta Raisz Anikó, államtitkár.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán olvashatjátok.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

balaton

szemét

hulladék begyűjtés

kuka

hulladékkezelés

pénzcentrum

hellovidek