28 új naperőművet épített az MVM: ebből 15-öt ugyanaz a település kapott

MTI   
  Megosztom
28 új naperőművet épített az MVM: ebből 15-öt ugyanaz a település kapott

Országszerte 28 naperőművet épített 6,7 milliárd forintos beruházással 2021 és 2023 között az MVM Zöld Generáció Kft, az MVM csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program 2,1 milliárd forintos támogatásával megvalósult fejlesztés keretében 28, egyenként 0,5 megawatt (MW) kapacitású naperőmű jött létre az ország különböző pontjain – ismertette Bilinszky Péter, társaság üzleti projekt igazgatója Pécsen, a projekt zárórendezvényén.

A rendszer névleges teljesítőképessége 13,911 MW, így az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energia megtermelésére képesek, ami több mint 8000 háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elég. A létesítmények működésével évente közel 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Az egységek közül a legtöbbet, 15-öt Oroszlányban, a helyi hőerőmű zagyterében, mezőgazdaságilag nem hasznosítható területen létesítették, de a többi naperőmű is jellemzően barnamezős beruházásként épült meg, nem hasznosított erőművi területeken, illetve önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon. A projekt keretében az oroszlányiakon kívül további öt létesült Pécsen, egy-egy pedig Berettyóújfalun, Dánszentmiklóson, Dorogon, Kunszálláson, Nyírcsaholyon, Pusztaföldváron, Sükösdön és Vésztőn. Az erőművek tervezett élettartama 25 év.

A vállalat jelenleg 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. A társaság a nyilvános cégadatok szerint 2022-ben 3,56 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,12 milliárd forintos adózott eredményt ért el, míg egy évvel korábban 2,1 milliárd forintos bevétel mellett 418 millió forintos veszteséggel zárt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

napelem

megújuló energia

naperőmű

mvm