Ömlik az ukrán tojás az uniós piacra: veszélyben vannak a magyar tojástermelők?

HelloVidék   
  Megosztom
Ömlik az ukrán tojás az uniós piacra: veszélyben vannak a magyar tojástermelők?

A hazai tojáságazat jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, az elért eredményeket azonban veszélyeztetik az Európai Bizottság átgondolatlan lépései. Miközben az EU beengedi a piacára az uniós szabályoknak nem megfelelő ukrán tojást, tovább szigorítaná a saját termelőire vonatkozó előírásokat. A Baromfi Termék Tanács, illetve a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 2023. október 13-án, Budapesten rendezte meg a 21. Tojás Világnapi szakmai konferenciát.

Az eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta: a hazai tojáságazat az elmúlt évtizedben a kedvezőtlen folyamatok – mint például a madárinfluenza vagy a koronavírus-járvány ellenére – komoly eredményeket ért, sikerült növelni a tojásfogyasztást és javítani az önellátottsági szintet. Ezeket az eredményeket viszont veszélyeztetik az Európai Bizottság új intézkedései – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Brutális mennyiségű import tojás érkezik Ukrajnából

Az ukrán importra vonatkozó vámok és kvóták tavaly júniusi eltörlése következtében 2022-ben négyszer annyi étkezési tojás érkezett Ukrajnából mint 2021-ben, 2023 márciusában pedig közel 100 millió darab, annyi, mint a 2021-es év egészében. Ez az uniós élelmiszerbiztonsági, állatjóléti, környezetvédelmi előírásokkal nem összeegyeztethető import jelentősen beszűkítette a magyarországi és az európai termelők piacát.

A NAK elnöke kiemelte: miközben az Európai Bizottság nem követeli meg, hogy az import termékek is megfeleljenek az uniós szabályoknak, a saját termelőire vonatkozó előírásokat a zöld szervezetek nyomására tovább szigorítaná. Ugyan a ketreces tartás betiltása az európai parlamenti választások közeledtével átmenetileg lekerült a napirendről, nem kétséges, hogy a jövőben újra felerősödnek az állattenyésztést támadó kezdeményezések.

Győrffy Balázs hozzátette azt is: a tisztességes piaci verseny, illetve a fogyasztók választási jogának biztosítása érdekében el kell érnünk, hogy az EU-ban csak az Unió szabályainak megfelelően előállított élelmiszerek kerülhessenek forgalomba, és a fogyasztó dönthesse el, mely tartási módból származó tojást választ, hogy ez a teljes értékű fehérjeforrás mindenki számára hozzáférhető legyen.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nak

tojás

gazdaság

unió

ukrajna

mezőgazdaság

tojásfogyasztás