Megbukott a legendás hazai sörgyár: nem teszik zsebre, ami kiderült róluk

HelloVidék   
  Megosztom
Megbukott a legendás hazai sörgyár: nem teszik zsebre, ami kiderült róluk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 millió forint bírságot szabott ki a Dreher Sörgyárak Zrt.-re, és megfelelési program kialakítására kötelezte. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a sörgyártó cég a törvényi tilalom ellenére olyan szerződési feltételekkel kötött megállapodást egy vendéglátóhellyel, amely szinte kizárólagosságot eredményezett annak sörválasztékában - áll a GVH lapunknak eljuttatott közleményében.

A Gazdasági Versenyhivatal még 2022 elején egyszerre öt eljárást indított a sajtóban „sörtörvénynek” keresztelt, két éve bevezetett kereskedelmi szabályozás érvényesítésére, amelynek célja az italválaszték bővítése és a szektorban gyakori kizárólagossági megállapodások visszaszorítása volt. Ezen eljárások közül eddig hármat zárt le a nemzeti versenyhatóság. A nemzeti versenyhatóság most egy sörgyártóval szemben zárta le eljárását mely során a Dreher és egy vendéglátóhely kereskedelmi kapcsolatát vizsgálta. A vizsgálat feltárta, hogy a Dreher olyan feltételekkel alakított ki együttműködést, mellyel arra ösztönözte az érintett vendéglátóhelyet, hogy szinte kizárólagosan tőle vásárolja sörkészletét. Ezzel leszűkítette a fogyasztók választási lehetőségeit, és akadályozta más sörgyártók érvényesülését.

A GVH Versenytanácsa mindezekre tekintettel – a vizsgált együttműködési kapcsolatban érintett egyetlen vendéglátóhely forgalmát alapul véve – a Dreherre 12 millió forint bírságot szabott ki amellett, hogy kötelezte a sörgyártó céget megfelelési program kialakítására, mely biztosítja, hogy a jövőben a Dreher magatartása megfeleljen a hatályos kereskedelmi szabályozásnak. Figyelembe véve, hogy a megfelelési program az összes a sörgyártó céggel kereskedelmi kapcsolatban lévő vendéglátóhelyre érvényes lesz, így annak pozitív hatásai a teljes hazai piacra kiterjednek majd, így a fogyasztók széles köre részesülhet belőlük.

Az ügyben érintett másik vállalkozásra – a vendéglátóhelyet üzemeltető C V G Kft.-re – a GVH nem szabott ki bírságot, hanem figyelmeztetésben részesítette. Ennek oka egyrészt, hogy a vállalkozás szerepe a jogsértésben csekélyebb volt, másrészt, hogy az eljárásban érintett üzemeltető kisvállalkozásnak minősül.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

vállalkozás

gvh

büntetés

sörgyár

dreher

szabályszegés

hellovidek