Hatalmas beruházás valósult meg: 350 milliót költött ez a gyár a megújulásra

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas beruházás valósult meg: 350 milliót költött ez a gyár a megújulásra

A térség életében kiemelt jelentőségű, hogy egy állami társaság saját forrásából 350 millió forintot fordítson energiaellátásának fejlesztésére. A Franciavágási Fűrészáru Gyár megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt.- mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón.

A Franciavágási Fűrészáru Gyár történelme immáron 100 éves múltra tekint vissza. A jelenlegi helyére a ’20-as – ’30-as években költözött a térség tűzifa, fűrészáru és faszén alapanyagának biztosítására. A gyár az elsődleges faipar részeként hengeres fa feldolgozásával biztosít alapanyagot a tömör fával dolgozó másodlagos faipari szereplők részére. A feldolgozás 18-20.000 m3 rönk évente. A termelés két pillére a fűrészáru és a lamella (fűrészelt furnér) gyártás. A másodlagos faipar pedig többféle készterméket állít elő a gyár által termelt alapanyagból.

A kormány hozzáállása világos: olyan stratégiai erőforrásként tekintünk az ország egynegyedét borító erdő- és faállományra, amelynek természeti, turisztikai és gazdasági értékei fenntartható módon hasznosíthatók. Jól tükrözik ezt a komplex szemléletet az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések, kormányzati programok

- hangsúlyozta az államtitkár.

A fűrészüzem mintegy 500 kW teljesítményű kiserőműve a Gyár éves átlagban 20-25 százalékos villamosenergia-ellátását fogja biztosítani, aminek értéke a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát is. Ezzel a korszerűsítéssel párhuzamosan telepítésre került a Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. parkettagyár, három épületének tetejére egy 1002 db napelem panelből álló kiserőmű, mely a fűrészüzemhez hasonlóan a telephely fogyasztásának csökkentésére szolgál. A beruházás mértéke megközelíti a 170 millió forintot.

A hazai erdőgazdálkodás és faipar csaknem 10 ezer vállalkozásnak és mintegy 60 ezer embernek ad munkát. A fafelhasználás jelentősége világszerte növekszik, hiszen megfelelő szabályozás mellett a fa kiváltja és kiválthatja a nagy környezeti terheléssel előállított alapanyagokat. Az elmúlt év energiaválsága rámutatott, hogy a hazai erdőkben több millió köbméter fenntarthatóan hozzáférhető faanyag-tartalék van. A meglévő kapacitások megőrzéséhez – és szükség esetén tartalékaink felhasználásához – megfelelő stratégiára és tudatos felkészülésre van szükség – tájékoztatott Zambó Péter. Éppen ezért az Agrárminisztériumban megkezdődött a Nemzeti Faipari Stratégia kialakítása – tette hozzá.

Az államtitkár ismertette továbbá a hazai elsődleges faipar jövőképét is, ahol a fafelhasználás ösztönzése, a fenntarthatóság biztosítása, a klímavédelmi vállalások teljesítése és az ipari fa-alapanyag importfüggőségének mérséklése a cél. Az erdőalapú gazdaság keretein belül a faipar magasabb technológiai szintre emelését a fa komplex hasznosításával, a fatermék-pályák elnyújtásával, a hulladék fa újrahasznosításával, a hatékonyság növelésével és innovációval tervezik elérni. Jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika rövidesen megnyíló pályázatában az erdőgazdálkodók elsődleges faipari fejlesztéseit ösztönzik, hogy már a kezdetekkor magasabb hozzáadott értéket rendelhessenek a megtermelt faanyaghoz.

Címlapkép: Agrárminisztérium Sajtó

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

napelem

napelempark

avatás

bakonyerdő zrt.

erdőgazdálkodás

faipar