Éhbérért robotolnak a magyar melósok: majd' egymillió forinttal kevesebb a fizetés ezen a vidéken

Pénzcentrum   
  Megosztom
Éhbérért robotolnak a magyar melósok: majd egymillió forinttal kevesebb a fizetés ezen a vidéken

Tízszeres a bérkülönbség az ország legjobban és legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ágai között: mígTolnában a legjobban kereső dolgozók több mint nettó 1 millió forintot visznek haza átlagosan, addig Nógrád legrosszabbul keresőinek átlagbére alig haladja meg a 100 ezer forintot. A KSH adatbázisából kiderül, melyek az egyes megyék legjobban és legrosszabbul fizető nemzetgazdasági ágai. Ugyanakkor még a top keresők között is jelentős, 30 százalékos a bérolló, a legkevesebbet hazavivők körében pedig még ennél is rosszabb a helyzet, járt utána a Pénzcentrum.

Átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek a legkevesebbet (az országos átlag több mint 1,2‑szeresét, illetve héttizedét). Magyarország legjobban és legrosszabbul fizető megyéi között több mint 1,7-szeres volt a bérkülönbség, írja a Pénzcentrum.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 13,6%‑kal múlták felül az egy évvel korábbit. A megyei bontású, átlagos nettó béremelkedési adatokat is megvizgálva kiderült, hogy a KSH által közölt országos átlag felett összesen 11 vármegyében emelkedtek a fizetések. A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron vármegyében (21,5 százalék), míg a legszerényebben Nógrád vármegyében (10,7 százalék).

A statisztikai hivatal adatai szerint az első félévben az ország legjobban fizetett dolgozói Tolna megyében voltak, a "villamosenergia, gáz-, és gőzellátás, légkondicionálás" nemzetgazdasági ágban egészen pontosan 1 016 408 forint volt a havi nettó átlagfizetés - ebben nyilván nagy szerepe van a paksi atomerőműnek, és annak bővítésének, amely nagyon sok mérnököt, atomenergetikai szakembert hozott a térségbe.

Szabolcs és Nógrád legjobban keresői nagyjából annyit visznek haza havonta, mint amennyit egy átlagos budapesti - a fővárosban a nettó átlagkereset 453 379 forint volt az első félévben.

A teljes cikk az összes adattal, további részletekkel és grafikonokkal a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

fizetés

ksh

bérolló

nemzetgazdaság

átlagkereset