Rengeteg hitelt vesznek fel a magyarok: mégis, mi folyik itt?

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg hitelt vesznek fel a magyarok: mégis, mi folyik itt?

Az Agrárközgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint népszerűek a kedvezményes hitelek az agrárszektorban. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok és társas vállalkozások hitelállományában a piaci hitelek aránya 30 százalékot tett ki 2023 második negyedévében, míg a kedvezményes hitelek ennek több mint duplája, közel 70 százalék - írja közleményében a K&H.

Az államilag támogatott Agrár Széchenyi Kártya folyószámla-hitelkeret fennálló állománya a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozásoknál 1 év alatt 16 százalékkal növekedett, így 2023 második negyedévének végére elérte a 201 milliárd forintot. Ezzel szemben az élelmiszeriparban a fennálló állomány 16 százalékkal, 37 milliárd forintról 31 milliárd forintra mérséklődött 2023 második negyedévének végére. Így utóbbiaknál a korábbi időszakokban megszokott dinamikus növekedés először lelassult, majd csökkenni kezdett

– mondta el Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

A KSH adatai szerint az utóbbi éveket tekintve hazánkban 2022-ben csökkent a legnagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal az agrárium bruttó hozzáadott értéke 2021-hez képest.

Az ágazatot a tavalyi évben a szélsőséges időjárás mellett a költségek erőteljes emelkedése is érzékenyen érintette, hiszen az energia és a takarmányárak 50 százalékkal, a műtrágyáké pedig két és félszeresére emelkedtek. Az ilyen mértékű költségnövekedés súlyos likviditási gondokat okozhat a vállalkozások üzletmenetében

– hangsúlyozta a szakértő, majd hozzátette: emellett a magas kamatkörnyezet miatt a finanszírozási költségek is növekedtek, így a cégeknek komoly segítséget vagy akár a túlélést jelenthetik az olyan állami kamat- és kezességi díjtámogatott, szabad felhasználású hitelek, mint az Agrár Széchenyi Kártya kedvező folyószámlahitelei.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hitelfelvétel

széchenyi kártya max

agrár széchenyi kártya max+

agrárium

gazdák

hellovidek