Itt a nagy bejelentés: ennyivel emelik a minimálbért és a garantált bérminimumot

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a nagy bejelentés: ennyivel emelik a minimálbért és a garantált bérminimumot

Már decembertől 15 százalékkal emelkedik a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum - írja a Pénzcentrum. A cikk szerint megállapodás született a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A térca tájékoztatása szerint az alábbi pontokban egyeztek meg a felek:

  • a legkisebb keresetek korábban, már 2023 decemberében emelkedhetnek.
  • Decembertől a minimálbér 15%-kal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10%-kal, 326 000 forintra növekedhet.
  • A felek ajánlást fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembe vételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek.
  • Tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket.

Nagy Márton miniszter az ülésen elmondta, a Kormány mielőbb megtárgyalja a javaslatokat és megalkotja a szükséges jogszabályokat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

minimálbér

minimálbér-emelkedés

bérminimum

megállapodás

gazdaságfejlesztési minisztérium

hellovidek

gazdaság