Pánikol az Agrármisztérium? Komoly baj lehet a magyar földeken

HelloVidék   
  Megosztom
Pánikol az Agrármisztérium? Komoly baj lehet a magyar földeken

A szántóföldi növénytermesztésben fontos a termelési szerkezet differenciálása, speciálisabb piacképes fajták termesztése, tudatosabban szükséges gazdálkodni az inputanyagokkal, továbbá kedvezőtlenebb adottságú területeken érdemes nyitni a kevéssé energiaintenzív termesztési technológiák alkalmazása felé, megfelelve az ökológiai szempontoknak - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kaposvári gazdafórumon szerdán.

Feldman Zsolt előadásában ismertette, hogy Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét 2022. november 7-én fogadta el az Európai Unió. 2023. április végétől június elejéig zajlott az első, új KAP Stratégiai Terv alapján kiírt támogatások igénylése. A jogszabályalkotás és a támogatásigénylés tapasztalatai alapján – ahogyan minden uniós tagállamban - szükségessé vált a KAP Stratégiai Tervünk módosítása, amelynek elfogadása december végéig, január elejéig várható.

Feldman Zsolt új KAP első évének tanulságaként említette, hogy megszokásból nem lehet már megfelelni, nemcsak a támogatásoknak, hanem a változó természeti és piaci környezetnek sem. Például a szántóföldi növénytermesztésben érdemes a vetésforgót sokkal jobban diverzifikálni, ezzel támogatva a termés és a betakarítás biztonságát, illetve mérsékelni a kedvezőtlen időjárási tényezők okozta jövedelmezőségi kockázatokat. A széles körben termesztett öt fő kultúrnövény, azaz a búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce körén kívül sok gazdálkodó kezd el foglalkozni alternatív szántóföldi kultúrák termesztésének lehetőségével, legyen az szója, cirok, köles, olajlen, a különböző pillangós virágúak (vörös here, lucerna), mák, rozs, tritikálé vagy éppen szántóföldi zöldségtermesztés. Perspektivikus a méhlegelőkre, vadföldekre, zöldtrágyanövényekre, köztes növényekre irányuló vetőmagtermesztés is sokak számára.

Kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium a közelmúltban tette közzé a 2024. évi vidékfejlesztési pályázati menetrendet. A tájékoztatás szerint a jövőre meghirdetésre kerülő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdasági-piaci változásaira reagálva, a termelésüket hatékonyabbá tegyék vagy akár a több lábon állás irányába nyithassanak. Mindezek mellett megkezdődött a 2025. január 1-jével induló agrár-környezetgazdálkodási támogatási program szakmai előkészítése az időben történő meghirdethetőség érdekében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

agrárminisztérium

mezőgazdaság

programok

agrárium

hellovidek