Sikerrel zárta rendezvényét az elismert vidéki egyetem: ezekkel a cégekkel fog együttműködni

HelloVidék   
  Megosztom
Sikerrel zárta rendezvényét az elismert vidéki egyetem: ezekkel a cégekkel fog együttműködni

„Az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásai” címmel rendezték meg a 39. Óvári Tudományos Napot a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán. Az eseményen az intézmény együttműködési megállapodást írt alá a Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt.-vel és a Ceres Holding Zrt.-vel.

A Széchenyi István Egyetem a fenntarthatóságot szolgálva kíván meghatározó szereplője lenni a napjainkban végbemenő technológiai forradalomnak – derül ki az egyetem közleményéből. Ezen cél egyik letéteményese az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara, ahol a precíziós gazdálkodás, az agrárdigitalizáció, az automatizáció és az egészséges élelmiszer-előállítás kulcskompetenciaként jelenik meg. E területek jelentősége az elmúlt évek politikai, gazdasági és társadalmi krízishelyzetei, a klímaváltozás, valamint a digitalizációs fejlődési igények miatt sokszorosan felértékelődtek. A 39. Óvári Tudományos Nap ezért az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásait járta körül.

Jelentős uniós és kormányzati támogatásból gazdálkodhattak

Egyedülállóan gyors változásokat élünk át, azonban a kihívásokban a lehetőségeket is meg kell látnunk: a társadalom figyelme egyre inkább ráirányítódik az élelmiszerre, ezáltal a mezőgazdaságban dolgozók munkájára. Ez pluszforrásokat is eredményez a szektorban

– fogalmazott a rendezvény megnyitóján dr. Nagy István agrárminiszter.

Példaként említette, hogy az elmúlt évek piacot is érintő nehézségei kapcsán a kormány az európai uniós forrásokat a maximális, 80 százalékos mértékű nemzeti társfinanszírozással egészíti ki. Hozzátette, e lehetőség miatt is fontos a konferencia, ahol az ágazat szakemberei megvitathatják az új megoldásokat.

A Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának küldetése is az, hogy a legmegfelelőbb válaszokat adja a kor aktuális kihívásaira. Az alapítók felismerték, hogy a tudományos ismeretek nélkül nem létezik eredményes gazdálkodás, és ez a felismerés korunkban is alapvető fontosságú

– zárta a miniszter.

Fókuszban az összteljesítmény és a kiemelkedő értékek

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese kifejtette, egy egyetem, illetve egy kar hírnevét az összteljesítmény és a kiemelkedő értékek határozzák meg.

Az összteljesítmény az egyetem működéséből adódik, amely stabilitást, kiváló infrastruktúrát és hatékony szervezetet biztosít. Kiemelkedő értéknek pedig azt tekinthetjük, ha valamiben Európában, vagy a világon a legjobbak vagyunk. Maga a mosonmagyaróvári kar is ilyen érték, hiszen jogelődje 1818-ban Európa első agrár-felsőoktatási intézete volt. Azon dolgozunk, hogy a Széchenyi István Egyetem minél több területen legyen az első

– hangsúlyozta. Kiemelte, ilyen terület lehet a precíziós gazdaság is, amelynek fejlődésében az intézmény meghatározó szerepet tölthet be.

Prof. dr. Varga László, az egyetem Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi Multidiszciplináris Doktori Iskolájának vezetője, Doktori Tanácsának elnöke kifejtette: örömteli, hogy a szekcióelőadások és a poszterek szerzői között szép számmal találhatók magyar és külföldi PhD-hallgatók, amely bizonyítja, hogy az intézmény doktoranduszai aktívan végzik tudományos munkájukat.

Arra biztatom őket és kutatótársaimat is, hogy a konferenciaszereplések mellett helyezzenek kiemelt hangsúlyt tudományos eredményeik publikálására

– húzta alá. Hozzátette, a konferencia szekcióiban elhangzó vagy poszterként megtekinthető 110 tudományos munka jelentős része megjelenik az Acta Agronomica Óváriensis lektorált tudományos folyóirat különszámában.

Két együttműködési megállapodás köttetett

A tudományos nap keretében két együttműködési megállapodást is kötött a Széchenyi István Egyetem. A Caola Kozmetikai és Háztartás Vegyipari Zrt. és jogelődjei 1831 óta fejlesztenek termékeket kozmetikai és háztartás vegyipari felhasználási területekre. A jelenleg is magyar tulajdonban lévő kozmetikai vállalat saját gyárteleppel és kutatási bázissal rendelkezik. A cég az elmúlt években nyitott az agrárium felé, és megkezdte a mezőgazdaságban használható fertőtlenítő termékek előkészítő kutatását. A Caola – felismerve az ipar és a magyar felsőoktatás kapcsolatának fontosságát – az innovatív, fenntartható termékek fejlesztése kapcsán stratégiai együttműködési lehetőséget fogalmazott meg a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karával.

A partnerség főbb területei közé tartozik az állattenyésztési és élelmiszeripari kutatás-fejlesztés, az innovatív termékfejlesztés, tisztítás- és fertőtlenítéstechnológiai projektek közös megvalósítása. Az együttműködés eredményeként a Caola Zrt. már középtávon is az országban egyedüli magyar gyártó lehet az agrár- és élelmiszeripari higiéniai termékek területén.

Szintén a konferencia megnyitóünnepségén lépett partnerségre az egyetem és a Ceres Holding Zrt. A vállalat célja szántóföldi növénytermesztésre és modern állattartásra szakosodott, magas technológiai színvonalon működő, kimagasló termelési eredményeket elérő cégcsoport működtetése. A cég a magyar agrárium versenyképességének fenntartása és fejlődése érdekében kiemelt jelentőségűnek tartja a felsőoktatási és vállalati szféra együttműködését, ezért fogalmazta meg a Széchenyi István Egyetemmel a stratégiai és fejlesztési partnerség lehetőségeit. Az együttműködés kiterjed többek közt közös állattenyésztési, növénytermesztési és élelmiszeripari kutatás-fejlesztési tevékenységre, valamint a képzési területekre.

A konferencián az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság kihívásait neves előadók járták körül, köztük prof. dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, prof. dr. Mesterházy Ákos Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Gyenei Ferenc, a Ceres Holding Zrt. igazgatósági elnöke és dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az előadásokat szekcióülések követték, a napot pedig szakembertalálkozó zárta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

győr

egyetem

együttműködés

oktatás