Több tízmillió forint közpénz landolt a kukába Kazincbarcikán: ezt mégis hogy gondolják?

HelloVidék   
  Megosztom
Több tízmillió forint közpénz landolt a kukába Kazincbarcikán: ezt mégis hogy gondolják?

Kazincbarcika önkormányzata másodjára fut neki egy gördeszkapark megépítésének, ugyanis az első, unió által pénzelt pálya annyira rossz lett, hogy azt inkább teljesen elbontották. A baki miatt 100 millió forint közpénz landolt a kukában.

A lap szerint az első pályára a közbeszerzési értesítő szerint európai uniós forrást nyertek el. A támogatási arány 100 százalék volt, azaz az önkormányzatnak nem kellett önerőt beleraknia a projektbe. Nem is fogták vissza magukat, a betonozott extrém sportpálya közel kétezer négyzetméteren épült - számolt be róla az Átlátszó.

Az önkormányzat részéről azonban hiba volt a skatepark 128 millió forintos kivitelezését olyan kivitelezőkre bízni 2021-ben, akiknek nem találni hasonló referenciamunkáját. A tendert elnyerő párosnak, a Szerkezet és Mélyépítő Kft.-nek és a Magas és Mélyépítő Kft.-nek a beruházással eredetileg 2022 februárjában kellett volna elkészülnie.

Az első verzió építését a helyi sportolni vágyókkal együtt a ride.hu BMX-es oldal követte végig. Ők 2022 áprilisában kezdtek arra gyanakodni, hogy nem lesznek megfelelőek az épülő pálya ívei.

2022 júniusára egyértelmű vált, hogy a pálya nem lesz jó: „Hát nem ez van a terveken, nem erről volt szó, plusz nem is így kell beton pályákat csinálni. Ez így konkrétan kuka, ablakon kidobott pénz

– posztolta akkoriban Marics Tamás, a ride.hu főszerkesztője.

Idén augusztusra a pályát teljesen visszabontották, és az új pálya kivitelezésével az önkormányzat idén egy másik céget bízott meg. Az új pálya kivitelezésével az önkormányzat idén egy másik céget bízott meg.

A második pályára a közbeszerzést idén nyáron írta ki a kazincbarcikai önkormányzat. A nyertes a győrújfalui Concreative Hungary Kft. lett, amely nettó 295 millió forintért vállalta a munkát. Ebben viszont már nincs EU-s támogatás, a város fizeti az egészet. Ha ehhez hozzáadjuk az elbontott pálya árát, akkor közel 400 millió forintnál jár a borsodi sportberuházás.

A betonozott skatepark területe továbbra is kétezer négyzetméter, mely magában foglal street/plaza pályát, bowl/pool pályát, flow pályát. Ezúttal azt is megadták, hogy minimum 15 centiméternek kell lennie a betonvastagságnak. A munkával 2024 februárjában kell kész lennie a kivitelezőnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

gördeszka

park

kazincbarcika