Kellemetlen meglepetés: 24 ezer tanárt valahogy kifelejtettek a béremelésből

HelloVidék   
  Megosztom
Kellemetlen meglepetés: 24 ezer tanárt valahogy kifelejtettek a béremelésből

Aggódik a pedagógus szakszervezet, ugyanis azok a tanárok, akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket, mert például több évtizede a pályán vannak, jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni. Ráadásul 24 ezer tanár kimaradhat a béremelésből, a kormányrendeletben ugyanis nincs szó a szakképzésben dolgozókról.


 

A béremelésről szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra, akik így nem részesülhetnek a pedagógusoknak megígért, átlagosan 32,2 százalékos januári emelésből - közölték a Népszavával a pedagógus szakszervezetek vezetői. Hozzátették: a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy az említett fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozni fog.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. A szakszervezetek ügyvivői a 32,2 százalékos emeléssel kapcsolatban elmondták,

ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent. A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet, nettó 357,7 ezer forintra, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké pedig nettó 369 ezerre.

állítják a szakszervezeti vezetők.

A PSZ elnöke, Totyik Tamás szerint ezzel együtt jelentős béremelésről van szó, különösen a pályakezdők esetében, de a kormány ígéretével szemben 2024-ben a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, ugyanis ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene.

Totyik azt is elmondta, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pedagógus

pedagógus bérek