Fellélegezhetnek a magyar kiskereskedők? Így változott a forgalmuk az év végén

MTI   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a magyar kiskereskedők? Így változott a forgalmuk az év végén

2023. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene nem változott, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal mérséklődött. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,5 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben 4,1, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,2, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,9 százalékkal kisebb lett.

Több téren is érzékelhető a visszaesés

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 11 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 0,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1602 milliárd forintot ért el tavaly novemberben.

Tavaly január-novemberben a kiskereskedelmi forgalom - naptárhatástól megtisztítva - 8,7 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene - jelentette a KSH.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

ksh

kiskereskedelem

kiskereskedelmi forgalom

kereskedés