150 millióból bővítette raktárát a vidéki cég: ennyire jövedelmező a tormakereskedelem?

MTI   
  Megosztom
150 millióból bővítette raktárát a vidéki cég: ennyire jövedelmező a tormakereskedelem?

Mintegy 150 millió forintból bővítette raktározási kapacitását a tormakereskedelemmel foglalkozó vámospércsi székhelyű Platanus-H Kft., amellyel az eddigi háromszorosára növelheti forgalmát - közölte a cég.

A közlemény szerint a Hajdú-Bihar megyei társaság a fejlesztéshez 107,55 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott. A beruházás keretében felépítettek a telephelyükön egy 468 négyzetméteres csomagoló és hűtött raktárt, új eszközöket szereztek be és telepítettek egy 50 kilowattos napelemes rendszert.

A projekt célja a raktározási kapacitás bővítése és a meglévő, valamint az új vevői igények minél gyorsabb kiszolgálása volt. A fejlesztés keretében vettek egy targoncát, egy csomagológépet és egy zsugoralagutat. Ez utóbbiak használatával az eddigi 1,5-2 tonnás csomagolt tormamennyiséget 5-6 tonnára növelhetik. Az így keletkező árbevétel-növekedést további fejlesztésekre, versenyképességük fokozására és létszámbővítésre fordítja a 2002-ben alapított cég. A vállalkozás jelenleg 12 főt foglalkoztat.

Horváth Zsolt, a cég ügyvezetője elmondta:

Hajdú- Bihar vármegyében 7-8 falu foglalkozik tormatermesztéssel, főként tőlük vásárolják a tormát.

A cég is, ahogy a legtöbb vállalkozás exporttal foglalkozik, hazai piacra 1 százalék kerül a termékeiből. A vállalkozás éves szinten 30 tonna tormát termeszt, ehhez vásárol fel még további 1000 tonnát. Magyarországon körülbelül 15-20 ezer tonna terem tormából, így a cég a hazai termés kevesebb mint 10 százalékával kereskedik

- magyarázta Horváth Zsolt.

Elmondta, hogy 2023-ban mintegy 750 millió forint árbevételt ért el a cég, ami kissé elmarad a 2022-es több mint 789 milliótól. A nyereségük 2022-ben 56 millió forint volt. A nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 587 millió forint bevétel mellett, 106 millió forint nyereséget könyveltek el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tormakereskedelem

vámospércs

beruházás

raktár