Ilyen is ritkán történik Magyarországon: különös dolog vette kezdetét a műtrágyapiacon

Agrárszektor   
  Megosztom
Ilyen is ritkán történik Magyarországon: különös dolog vette kezdetét a műtrágyapiacon

Tavaly év végére gyakorlatilag leállt a magyar műtrágyapiac, és szakemberek korábbi jóslata szerint az idei évben sem várható komolyabb növekedés a műtrágyák áraiban, sem pedig a forgalomban.

A kálium- és az összetett műtrágyák forgalma közel felével, az egykomponensű foszforé negyedével, a nitrogéné pedig harmadával csökkent tavaly a megelőző tíz év átlagához mérten.

A műtrágyaárak - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint - átlagosan 36,5%-kal voltak alacsonyabbak, ezért a műtrágya-értékesítés nettó árbevétele - a volumencsökkenés mellett - 40,6%-kal, összesen 226,7 milliárd forintra esett vissza 2023-ban. A vizsgált időszakban a 10 legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat értékesítette közvetlenül a mezőgazdasági termelők felé a teljes műtrágyamennyiség 85%-át.

Az NPK-hatóanyagok aránya 2023-ban 72:14:14 volt, közel azonos, mint a 2022. évi. Természetes súlyban vizsgálva a tárgyévben 1 millió 77 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek, amiből 848 ezer tonna egykomponensű, 228 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt. Az egykomponensű, illetve az összetett műtrágyák aránya - hatóanyagsúlyban - 2022-ben 68:32, 2023-ban 69:31 volt.

A teljes cikket ITT tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

műtrágya

árcsökkenés

visszaesés