Most érdemes az új építésű lakást venni vidéken? Mutatjuk, mire számíthatunk

MTI   
  Megosztom
Most érdemes az új építésű lakást venni vidéken? Mutatjuk, mire számíthatunk

A vidéki ingatlanpiacon az új építésű lakások kínálati négyzetméterára idén az első negyedévben átlagosan 1,035 millió forint, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket - közölte az Otthon Centrum.

Hozzátették, hogy ilyen kismértékű emelkedésre legutóbb a koronavírus-járvány második hulláma alatt volt példa az új építésű lakások piacán. A cég tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők.

Egyúttal arra is kitértek, hogy a vidéki városok közötti ár sorrend változott és már Debrecen a legdrágább 1,22 millió forintos fajlagos négyzetméterárral, ami a településen az utóbbi negyedévben indult, jelentős számú új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,18 millió forinttal a második, míg Szeged 1,12 millió forinttal a harmadik helyen áll. Egymillió forint feletti fajlagos ár jellemző még Érdre, Pécsre és Veszprémre. A nagyvárosok mindegyikében az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot, Miskolcon is 900 ezer forint fölé nőtt az átlagérték.

Ahogy az árversenyt, úgy a projektszámokat is Debrecen vezeti, a legtöbb (41) beruházás itt található, ezt követi Szeged és Pécs 33, illetve 24 projekttel. Sorrendben a százezer embernél népesebb városok következnek: Győr, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár. A listát Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, ahol mindössze egy, kisebb lakásszámú projekt épül, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lakásvásárlás

lakásvásárlók

árak

négyzetméterár