Újabb vármegyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat: katasztrófát idézhet elő, aki nem vigyáz

MTI   
  Megosztom
Újabb vármegyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat: katasztrófát idézhet elő, aki nem vigyáz

Az elmúlt napok tartósan meleg és csapadékmentes időjárása miatt 2024. április 9. keddtől tűzgyújtási tilalom lép életbe Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben, így Hajdú-Bihar vármegyével együtt már négyre emelkedett a tilalommal érintett térségek száma- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

Közölték: a napos és nyári jellegű tavaszi időjárás kiszárította a könnyű holt biomasszát az erdőkben, valamint az erdőkkel szomszédos területeken. Az alföldi talaj is kiszáradt, az erdőtársulásokban a lehullott nyárfa virágzat szintén növeli a tűzterjedés sebességét. A száraz biomassza miatt már kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is gyorsan terjedő tűz alakulhat ki, és megnő a tüzek intenzitása. A felszíni tüzek például akár 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A következő napokban nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely csökkentené a tűzkockázatot. A fokozott veszélyt figyelembe véve a Nébih, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével fokozottan tűzveszélyes időszakot rendel el:

A Nébih a lakosság fokozott elővigyázatosságát kéri a tűzveszélyes időszak alatt. Ügyelni kell arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, ugyanis azok hamar meggyújthatják az útmenti növényzetet. Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert az égő zsarátnokok - a füsttel felszállva - több száz méterre is tüzet okozhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

tűzgyújtási tilalom

tűz

gazdaság

mezőgazdaság

veszély