Itt az újabb mesterterv: eztán csak így dolgozhatnak a magyar anyák?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Itt az újabb mesterterv: eztán csak így dolgozhatnak a magyar anyák?

A kismama műszakok új lehetőségeket nyitnak meg a munkaerőpiacra visszatérő nők számára, lehetővé téve számukra, hogy újra beilleszkedjenek a munka világába, miközben gyermekeikkel is foglalkozhatnak. Ezek a műszakok nem csupán a nők számára kínálnak előnyöket, hanem társadalmi szinten is pozitív hatással bírnak. A kismama műszakok bevezetése nem csak a családoknak jelent segítséget, hanem a gazdaság egészének is előnyös, mivel a nők munkavállalása hozzájárul a GDP növekedéséhez. Felkerestük Fazekas Éva Jobangelt, az álláskeresők védangyalát, hogy válaszoljon kérdéseinkre, amelyek rávilágítanak a kismama műszakok jelentőségére és a munkaerőpiacra való visszatérésben rejlő kihívásokra.

Hogyan segítik a kismama műszakok a nőket a munkaerőpiacra való visszatérésben?

Azzal, hogy gyermeke lett, egy más életvitel nyílt meg előtte, ami más életszervezést, és a mindennapokban is másféle rutinokat követel. A munkaerőpiacra visszatérésnek a kismamaműszak a "főpróbája". Így megtapasztalhatja, kialakíthatja az új napi rutinjait a dolgozó nő, illetve a családja is megtapasztalja, milyen időbeosztáshoz, napi feladatokhoz kell alkalmazkodni a jövőben.

Milyen pozitív társadalmi hatásai vannak a kismama műszakoknak?

A kismamaműszakok adnak egyfajta előnyt a kismamáknak abban, hogy a gyerekes életvitelhez alkalmazkodni tudjanak, és ezzel a munkaerőpiacon jelen legyenek, maguknak jövedelmet, a társadalomnak GDP-t termeljenek. Segít a gyerekes nők anyagi önállóságának megalapozásában. De igazából ez "kétélű fegyver": fontos lenne azt is tudatosítani a társadalmi közvélekedésben, hogy ez egy újra belépést ad a nőknek, és ahogy a gyerekek felcseperednek, a nők is egyre inkább képesek lesznek részt venni az általános műszakokban, nem lesz mindig szükségük kismamaműszakra.

Hogyan befolyásolják a kismama műszakok a vállalatok munkavállalói sokféleségét és az esélyegyenlőséget?

Ahogy az előző kérdésben látszik, az esélyegyenlőség témaköre még külön figyelmet igényel. Első lépésként fontos tudatosítani, hogy a kismamaműszak nem általános megoldás minden nőnek, hanem a kisgyerekes nők élethelyzetéhez igazodik. Ezt az ilyen munkarendben részt vevő nőknek is fel kell ismerni: építeni a szakmai ambícióikat, készülni arra az időre, amikor a gyermeke(i) már másféle gondoskodást kívánnak, mint bölcsődés, óvodás korban. Ehhez persze a munkáltatónak is partnernek kell lenni: fejlesztési programokkal, karriertervekkel kell segítenie a visszatérő kismamákat, annak érdekében, hogy a manapság egyre fontosabb munkaerőmegtartási célokat is tartani tudja - nem mellesleg, folyamatosan tervezni legyen képes.

A sokféleség értelmezhető a visszatérő anyák között is: idősebb, fiatalabb, egygyermekes, többgyermekes, egyedülálló, párkapcsolatban élő anyák mind különböző módon építik fel az életvitelüket, és sokat tanulhatnak egymástól is, a munkahelyük számára pedig különböző szemléletet és megoldásokat képesek hozni, attól függően, milyen háttérből érkeznek. Az anyák csoportjának integrálása a teljes szervezetbe szintén hozhat pozitív hatásokat, illetve felmérések szerint konkrét versenyelőnyt: egymáshoz figyelemmel fordulni, egymást segítve dolgozni azt garantálja, hogy minden munka mindig jó minőségben és megfelelő határidővel el lesz végezve.

Milyen módon lehetne még hatékonyabbá tenni a kismama műszakokat a nők munkaerőpiaci integrációjának támogatása érdekében?

A rugalmasság mellett folyamatosan érdemes hangsúlyozni: a kismama-műszak nem kedvezmény, nem könnyítés, hanem a munkaadónak egy, a dolgozói speciális élethelyzetére adott válasz, ami segíti mindkét felet abban, hogy a munka biztonsággal el legyen végezve. Fontos, hogy ebbe ne "ragasszuk bele" a nőket: nem minden anyának van erre a kedvezményre szüksége - ezt ők maguk tudják csak eldönteni - és nem ez az egyetlen megoldás egy kisgyermekes nő számára a munkavégzésre. Sok egyéb megoldást is kínálnia kell a cégeknek, ezzel biztosítva a valódi rugalmasságot: az általánossá vált home office mellett a tömbösített munkarend, a rövidített műszakok, a munkavégzés helyének megfelelő megválasztása mind segítséget nyújthat.

Nem eshet a társadalom abba a hibába, hogy a gyerekes nők számára kizárólag a részmunkaidőt és a kismamaműszakokat ajánlja fel. Illetve, a másik oldalon, a nők nem eshetnek abba a hibába, hogy csakis a home office intézményében látják a lehetőséget, és ha az nem áll rendelkezésre, más megoldást nem tudnak választani. Mivel mindez egy társadalmi rendszer része, a gyerekelhelyezés (óvoda, bölcsőde) megoldására is szükség van.

Milyen változásokat vársz a kismama műszakok terén a közeljövőben?

A fent felsoroltakat egyelőre cégek egyenként oldják meg "valahogy". A jógyakorlatok megosztása mellett a szemléletváltás stabilizálása is fontos lenne: a munka-magánélet megfelelő aránya legyen mindenki számára elérhető. Lássuk meg, hogy alkalmazkodni kell ahhoz is, hogy egyre többen vállalnak több gyermeket, így a jövőre nézve el tudom képzelni, hogy a gyermekgondozás miatt munkától távol lévő nőket (GYES, GYED) a munkáltató valamennyire ebben az időszakban is bevonja a munkába, képzésekbe.

Több gyermekkel otthon maradni, majd 8-10 éves teljes kihagyással visszatérni a munkaerőpiacra hatalmas hátrány. Ennek megoldása lehet, hogy a munkáltató és a távol lévő nő ebben az időszakban is fenntart valamilyen szakmai kapcsolatot, pl. projektekben, képzési programokban részvétel. A home office elterjedése miatt ennek technikai és technológiai feltételei adottak, de a munkáltató és a nők részéről is kíván egyfajta új szemléletet.

Hogyan befolyásolhatják ezek a trendek a munkaerőpiacot és a vállalatokat?

Ne feledkezzünk meg a férfiakról, akik a család életében szintén csak úgy tudnak részt venni, ha számukra is biztosított a munka-magánélet megfelelő aránya. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy amikor gyermekvállalásról, kisgyerekes élethelyzetről, életvitelről beszélünk, ne csak a nőkre asszociáljunk. Szerencsére egyre inkább elfogadott, hogy a dolgozó férfi megy el munkaidő végén a gyermekért óvodába pl.

A munkáltatónak értenie kell, hogy bár a technológia (mobiltelefon, internet) lehetővé teszi a munkavállaló folyamatos rendelkezésre állását, de ha a munkavállaló munkaidőre vagy feladatra szerződött, akkor a határokat ennek figyelembevételével kell megszabni. Ha folyamatosan több kapacitásra van szükség, akkor nem a túlóra a megoldás, hanem új kollégák bevonása. Ezzel a jövő munkáltatóinak számolnia kell.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

kismama

munka

interjú