Kormányinfo: itt vannak az új felújítási program részletei, magyarok tízezreit érinti

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kormányinfo: itt vannak az új felújítási program részletei, magyarok tízezreit érinti

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő újabb bejelentéseket tett a kormány legújabb döntéseiről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kormányinfón említést tett a kínai elnök látogatásáról, de szóba került az ország gazdasági helyzete, valamint ismertették a CSOK Plusz igénylések statisztikáit is - írja a Pénzcentrum.

Fókuszban a kínai kapcsolatok

Gulyás Gergely szerint elsősorban gazdasági jelentősége van annak, hogy Kína az elmúlt 2 évtizedben a gazdasági fejlődés útjára lépett, ami azt jelenti, hogy a GDP alapján megelőzte az Uniót is.

Magyarország a nemzetközi kapcsolatokban a konnektivitás elvét vallja, mindenkivel üzletelünk, aki jó beruházásokat hoz

- tette hozzá.

Konkrét megállapodások is lesznek a kínaiakkal, ma délután fél hatkor Orbán Viktor és Hszi Csin-ping jelenti majd be a részleteket.

A kínai beruházások kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, most Ferihegyről nem lehet kötött pályán bejutni a városba, ha a kínaiakkal sikerül is megállapodni az ügyben, először meg kell vizsgálni a vasútvonal létrehozásának a lehetőséget, a részletekről még korai beszélni - mondta egy kérdésre a kancelláriaminiszter. Arról viszont nem volt szó, hogy a Paks II-ben lenne szerepük jelentős mértékben a kínaiaknak.

Mérlegen az ország gazdasági helyzete

A kormányinfón elhangzott, hogy az első negyedéves adatok előrejelzése alapján visszatér a gazdasági növekedés Magyarországon. Gulyás Gergő szerint az első negyedévben a GDP az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal nőtt. 2025-ben a 4,1 százalékos növekedés is reális lehet. A kiskereskedelmi forgalom is növekedni kezdett, a turizmus pedig az év első három hónapjában 14 százalékos növekedést mutatott a vendégéjszakák terén.

Így állnak a felújítási programok

Vitályos Eszter a felújítási program kapcsán elmondta, június 3-tól lehet majd igényelni. Mint mondta, lezárult a szakmai és a társadalmi egyeztetés is, így kikerült a feltételek közül a gázhálózatra kötöttség. A végleges pályázati felhívás megjelenéséig a kérelmezőknek be kell szerezni például a munkáltatási igazolásokat, illetve nemleges igazolásokat az adótartozások tekintetében.

Az elmúlt 5 hétben több mint 210 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon, ebből 180 milliárd közútfejlesztés volt

- mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő, felsorolva az utóbbi időszakban elkészült útszakaszokat.

Gulyás Gergely a kórházak tartozásai kapcsán elmondta, májusban 63,4 milliárd forintot fordít a kormány kórházi adósságrendezésre, és nagy valószínűséggel idén még egy alkalommal kell hasonló ügyben döntenie.

A nem vitatott és a 60 napon túli lejárt tartozásokat ki fogják tudni fizetni a kórházak az összegből, így nem lesz szükség fizetésképtelenségi eljárásra.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

kormányinfo

bejelentés

intézkedések