Kiszivárgott, mit tervez a Mol: olajat találtak Budapesttől nem messze

Portfolio   
  Megosztom
Kiszivárgott, mit tervez a Mol: olajat találtak Budapesttől nem messze

A Mol új kutatófúrást végzett Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmezőn, elérve a 2000 méteres mélységet. A Vecsés-1 kút próbatermelése 2024. május 19-én kezdődött, napi 1300 hordóval növelve a Mol kitermelését. Az olajtársaság szerint a termelés tovább növekedhet, és hamarosan egy harmadik kutat is fúrnak Vecsésen - derült ki a vállalat tájékoztatásából.

Újabb kutatófúrást mélyített a Mol a közép-magyarországi Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres mélységet ért el. A Vecsés-1 elnevezésű kút próbatermeltetése 2024. május 19-én kezdődött meg. A találat eredményeként a kút napi 1300 hordó próbatermeléssel indult, ami körülbelül 1,5 százalékkal növeli a Mol-csoport teljes szénhidrogén-kitermelését. Az olajat közvetlenül a Mol százhalombattai finomítójába szállítják feldolgozásra - írta meg a Portfolio.

Az eddigi két sikeres fúrást követően a Mol hamarosan megkezdi egy harmadik kút fúrását is a vecsési olajmezőn.

Az új kőolajmező másfél évvel ezelőtti felfedezése bizonyította, hogy nagy lehetőségek rejlenek még a hazai szénhidrogén-kutatásban. A mostani találat pedig további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együtt már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét adja. A vecsési mező nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az érett mezőink természetes termeléscsökkenését ellensúlyozni tudjuk

– mondta Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója.

A Portfolio még megjegyezte, hogy a Mol árfolyama idén 0,9 százalékos mínuszban van.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

olaj

mol