Itt a lopási toplista: ezekben a megyékben még mindig rengeteg a fatolvaj

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a lopási toplista: ezekben a megyékben még mindig rengeteg a fatolvaj

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elkészítette a 2023-as év ellenőrzéseinek tapasztalatai alapján a hazai illegális fakitermelésről és kereskedelemről szóló összefoglalóját. Az elemzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is extrém magas kockázatú maradt, és Pest vármegye is megőrizte nagyon magas kockázati besorolását. Heves és Veszprém vármegyék kockázati besorolása két kategóriát romlott, míg Békés, Csongrád-Csanád és Zala vármegyéké javult.

A Nébih, mint a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletére kijelölt erdészeti hatóság minden évben beszámol az ellenőrzéseinek eredményeiről. A kockázati besorolások változása rámutat arra, hogy az illegális fakitermelést és kereskedelmet érintő ellenőrzések gyakorisága, valamint hatékonysága a jogkövetési hajlandóság növekedését eredményezte egyes térségekben. További fokozott EUTR-ellenőrzések szükségesek azonban az extrém magas és nagyon magas kockázati besorolású területeken.

Az illegális tevékenység visszaszorításában hatékony eszköznek bizonyult, hogy az EUTR-ellenőrzések során az ismételt jogsértőknél a szankciók is egyre súlyosabbak. Épp ezért a hatóság e gyakorlatot a jövőben is folytatja majd.

A 2023-as adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye extrém magas, míg Pest vármegye nagyon magas kockázati besorolású maradt. Romlott a helyzet Heves és Veszprém vármegyékben, ugyanakkor a javuló tendenciára jó példaként említhető Baranya, Csongrád-Csanád, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegye.

A részletes elemzés a Nébih EUTR-oldalán olvasható, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nebih

lopás

falopás

fatolvaj

fakiteremlés

kereskedelem

illegális fakitermelés

illegális fakereskedők

borsod-abaúj-zemplén

szabolcs-szatmár-bereg megye

veszprém megye

békés megye

csongrád-csanád megye

zala megye