Átadták az új öntözőtelepet Kamuton: elképesztő összeget költöttek a gigaberendezésre

MTI   
  Megosztom
Átadták az új öntözőtelepet Kamuton: elképesztő összeget költöttek a gigaberendezésre

Átadták kedden a Talentis Agro Zrt. új, 1,7 milliárd forintból létrehozott öntözőtelepét a Békés vármegyei Kamuton. Az egy projektre adható maximális támogatás 15 millió euró (nagyjából 5,8 milliárd forint), 50 százalékos támogatási intenzitás mellett, amely bizonyos esetekben 70 százalékig növelhető - ismertette Nagy István.

A tárcavezető elmondta, az átadott öntözőtelep 1,7 milliárdos költségéből több mint egymilliárd forintot fedezett kormányzati és uniós támogatás. A Mészáros-csoport tulajdonában álló Talentis Agro Csoport csaknem 60 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 48 ezer hektár a szántóterület. Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az öntözőtelep megvalósítása hosszú tervezési és kivitelezési folyamat eredménye volt.

Kiemelte: a Talentis Agro megalakulása óta csaknem 6 milliárd forintot költött el öntözőtelepek kialakítására, és további öntözésfejlesztési beruházásokat is terveznek. Ismertette, jelenleg a csoport öntözött területe meghaladja a 7000 hektárt.

Célunk, hogy a területeink 20 százaléka vízzel ellátott legyen, azaz 9000 hektár feletti öntözött terület elérésére törekszünk, mindezt öntözési közösség formájában, mely struktúra eddig is hatékonynak és eredményesnek bizonyult

- hangsúlyozta Mészáros Lőrinc.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Talentis Agro Zrt. tavalyi nettó árbevétele 2,1 milliárd forint volt, egy évvel korábban pedig 1,5 milliárd forintot tett ki. A cég 2023-ban 11,9 millió forint, míg 2022-ben 90,5 millió forint nyereséggel zárt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

öntözés

öntözésfejlesztés

mezőgazdaság

szántó