Mélyponton a magyar tejipar: hogy lehet kijönni ebből a gödörből?

Agrárszektor   
  Megosztom
Mélyponton a magyar tejipar: hogy lehet kijönni ebből a gödörből?

Súlyos veszteségekkel zárta a 2023-as évet az Alföldi Tej Kft., a cég adózott eredménye mínusz 1,4 milliárd forintról mínusz 3,2 milliárdra esett egy év alatt - írja az Agrárszektor. Nagyon nem ment jól a tavalyi év a Sole-Mizo Zrt.-nek sem, a vállalatnál 2,7 milliárd forintról 136 millió forintra zuhant az adózott eredmény, igaz, itt legalább pozitív a végső szám. A két vállalat a fő tevékenységén is jóval kevesebb eredményt ért el, a fizetendő kamatok azonban jócskán megemelkedtek mindkét esetben. A Naszátej Zrt. sem örülhet a tavalyi év eredményeinek, ugyanakkor, ha nem is kiugróan, de jobb évet tudhat maga mögött a 2022-esnél a Friesland Campina Zrt. és az Óvártej Zrt. is.

Az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, amelyek mostanra felemésztették a tejfeldolgozók tartalékait, nehéz forrásokat mozgósítani - hangsúlyozta a napokban Koller Attila, a Tej Terméktanács társelnöke. A szakember beszélt arról is, hogy az egyébként rendkívül energiaigényes ágazatot az energiaárak növekedése mellett a csomagolás és a fuvarozás költségei is emelkedtek, ahogy a nyerstej ára és a bérköltségek is.

Az ágazat költségei egy év alatt megduplázódtak, és amikor ezt be kellett építeni a termékek árába, az egy drámai mértékű fogyasztáscsökkenéssel járt. Még most is 40-50%-kal magasabban vannak az árak, mint a koronavírus-járvány előtt

- mutatott rá Koller Attila.

Szerencsés lenne, hogy ha egyes átmenetinek szánt kereskedelempolitikai eszközök kivezetésre kerülnének. Kevésbé segíti az tejipar munkáját például a nettó beszerzési ár alatti értékesítés lehetősége, de közvetve visszaveti a hazai sajtfeldolgozást az is, hogy a fogyasztói árakat közzé tevő internetes felületen előkelő helyen szerepelnek - a gyakran dömpingáras - import félkemény sajttömbök. Annak is meg kell találni az okát, hogy a hazai előállítású dobozos UHT tejek helyett miért kerülnek vissza a polcokra egyre nagyobb számban import dobozos tejek. Szükség lenne arra is, hogy a növényi alapú termékek reklámozása kapcsán az illetékes hatóságok fel tudjanak lépni

- közöltre korábban lapunkkal Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Hogy állnak a nagy tejtermelő cégek? Kinek ment a legjobban? Hogyan változtak a fogyasztási szokások? Erről többet az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tej

tejágazat

magyar tej

tejtermelés

tejtermelők

agrárszektor