Milliárdos beruházásba kezd a Nébih: nem is gondolnád, mire költik majd a pénzt

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos beruházásba kezd a Nébih: nem is gondolnád, mire költik majd a pénzt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 985 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason - közölte a hatóság.

A támogatásból egyebek mellett új erőgépekkel és betakarítógéppel, kertészeti eszközökkel, ökológiai gazdálkodásban használandó munkaeszközökkel, valamint meteorológiai állomásokkal és a vetőmagok feldolgozásában használandó eszközökkel fejlesztik az állomáshálózatot.

A közlemény szerint a Nébih fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásain megvalósuló fajtaelismerési rendszer eredménye jelentős befolyással van a mezőgazdasági ágazat teljesítményére. Az állomások korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, amelyek eredményeképpen csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságából adódó negatív hatások, növelhető a termésbiztonság és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség. A bemutatóüzemek fejlesztése során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a hivatal szakemberei.

A három fajtakísérleti állomás és a fajtakitermesztő állomás fejlesztése révén a résztvevők gyakorlatorientált ismeretanyaggal gazdagodhatnak a fajtahasználaton túl az aktuális termelési eljárásokról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról. A gazdálkodók azokról az innovatív fajtákról kapnak részletes információt, amelyek termesztésével nagyobb hozamot érhetnek el. Emellett a betegségeknek ellenálló fajtákkal a környezetterhelés is mérsékelhető, ami hozzájárul a fenntarthatósághoz a mezőgazdaságban - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a hatóság, így termőhelyenként rendelkeznek adatokkal a különböző szántóföldi, kertészeti és erdészeti fajok fajtáinak legfontosabb gazdasági értékmérő tulajdonságairól

- jelezték.

A projekt befejezése 2025. szeptember elejére várható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih

támogatás

fejlesztés

beruházás

meteorológia

ökológia

vetőmag

mezőgazdaság