Jelentősen megcsappant a gépvásárlási kedv: mi történik a mezőgazdaságban?

Agrárszektor   
  Megosztom
Jelentősen megcsappant a gépvásárlási kedv: mi történik a mezőgazdaságban?

A 2023-as év óriási változásokat hozott a magyar mezőgazdasági gépforgalmazásban, ugyanis kifutottak a gépbeszerzési támogató pályázati felhívások, ezzel együtt pedig a gépvásárlási kedv is jelentősen megcsappant. És bár a gépgyártók, gépforgalmazók tavaly a megelőző évekhez képest szerényebb eredményeket érhettek el, azért messze nincsenek olyan durván mínuszban, mint a tejfeldolgozók, vagy a vágóhidak.

A rendkívül nyereséges 2021-es és 2022-es évek után a tavalyi évre némi óvatossággal tekintettek a hazai mezőgazdasági gépgyártók és gépforgalmazók. Az előző évek pályázati dömpingje után mindenki a gépforgalom visszaesésével számolt. Mint mondták, az év első felében még ki fog tartani a növekedés a mezőgazdasági géppiacon, utána azonban egy erős visszaesés lesz várható.

Ennek az okai mind régről ismertek voltak: a gépbeszerzést támogató pályázatoknak, illetve a kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően a magyar gazdák felpörgették a vásárlásaikat, és gyakran 3-5 évnyi gépbeszerzést hajtottak végre a pályázat futamideje alatt. Ráadásul a tavalyi évben a kamatkörnyezet is megváltozott, így aki addig nem gondolkodott új, újabb vagy további eszközök beszerzésén, utána már inkább úgy tervezhetett, hogy megvárja a következő célzott pályázati felhívást is. De nem segítették a gépvásárlásokat a tartósan alacsony terményárak sem.

Ezzel együtt ugyanakkor elmondható, hogy a 2023-as év közepére a magyar gazdák és vállalatok egy megújított, modern gépparkkal rendelkeztek. Ez pedig ugyancsak az újabb eszközök beszerzése ellen ható körülmény volt.

De mi a helyzet a gépeket használó cégekkel? Vagy épp a gépgyártók, gépforgalmazó cégekkel? Kinek volt nagyobb mélyrepülés az elmúlt év? Az Agrárszektor cikkéből kiderül, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gépek

gépbeszerzés

gépgyártók

gépforgalmazók