Hoppá, meglepő hírek érkeztek a magyar meggyről: jobb ha tudod, mielőtt drágán megveszed

MTI   
  Megosztom
Hoppá, meglepő hírek érkeztek a magyar meggyről: jobb ha tudod, mielőtt drágán megveszed

A meggytermelők jó évet zárhatnak, mert kedvezően alakult az időjárás, az idei termés így biztosan fedezi a belföldi szükségletet - mondta a meggyfogyasztást népszerűsítő keddi sajtótájékoztatón Budapesten az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.


 

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy Magyarországon a meggy a legősibb gyümölcsök egyike, amelynek helye van a korszerű, egészségtudatos táplálkozásban is. Belföldön körülbelül 2600 termelő összesen 12-14 ezer hektárt művel, a legutóbbi telepítési támogatás több mint 1000 hektárnyi nagy termőképességű és termésbiztonságú ültetvény létrehozásához járult hozzá. A külföldi kereslet azt jelzi, hogy a magyar meggynek van jövője, ezért az ültetvénytelepítési támogatás folytatódik. A termelők kérhetnek támogatást víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott, hagyományos vagy ökológiai művelésű ültetvények létesítésére, időjárási kockázatok elleni védekezésre és a meggyfák ápolásához szükséges eszközök beszerzésére - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte emellett a feldolgozóipari üzemek fejlesztését és létesítését ösztönző pályázati lehetőségeket, amelyek forrásai a meggyfeldolgozásban is hasznosulhatnak. A pályázati és technológiai feltételek adottak, most tehát a fogyasztókon a sor, ha jó minőségű, Magyarországon termett meggyet szeretnének - mondta Feldman Zsolt.

A FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke 55-60 ezer tonnára becsülte az idei termést. Takács Ferenc hozzátette, hogy ez nem haladja meg az utóbbi 15-20 év átlagát, de az egyik legfőbb vetélytársnál, Lengyelországban a meggynek legalább a felét elvitték a tavaszi fagyok. A kedvező időjárás továbbra is fontos, mert a meggy a betakarítás előtt sérülékeny, a feldolgozóipar számára pedig kihívást jelentett, hogy a korai érés miatt a megszokottnál 2-3 héttel előbb érkeztek az első szállítmányok a fagyasztó- és konzervüzemekbe.

Takács Ferenc szerint idén csaknem 10 ezer tonna meggy kerülhet külföldre, és a szűkös kínálat miatt a termelők jó felfelvásárlási árakat remélhetnek. Bízik abban is, hogy a telepítési támogatások megállíthatják, akár vissza is fordíthatják a gyümölcstermő területek zsugorodását.

Az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője közölte, hogy országszerte szerveznek kóstoltókat, recepteket tesznek közzé és nyereményjátékokkal is népszerűsítik a gyümölcsfogyasztást. Ondré Péter szerint a nyári gyümölcsszezon kezdetén különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a meggy egészséges és finom táplálék, amely nemcsak a feldolgozóiparnak, hanem a háztartásoknak is az egyik legfontosabb alapanyaga ilyentájt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

meggy

gyümölcs