Óriási pályázati pénzeket osztanak szét: nagy a túljelentkezés, könnyű lemaradni róla

Agrárszektor   
  Megosztom
Óriási pályázati pénzeket osztanak szét: nagy a túljelentkezés, könnyű lemaradni róla

Míg a kevésbé stabil, a tavalyi év nehézségei által megtépázott élelmiszeripari cégek kétszer is meggondolják, hogy éljenek-e a most megnyíló pályázati lehetőségekkel, addig a tőkeerősebb, jobb állóképességű, nem utolsósorban nagyobb cégek szinte mindannyian ráugranak a lehetőségre. Az igazán nagyoknak vonzó csomag talán nem is véletlen: ők azok, akikről el lehet hinni, hogy a banki finanszírozás bevonását megoldják és sikerrel meg tudnak valósítani nagyszabású beruházásokat, ráadásul az irányító hatóság vélhetően el akarta kerülni azt is, hogy néhány hónapja létrejött, nullás cégek pályázatai zavarják meg a lebonyolítást. A tét 200 milliárd forint, ebből 150 jut a nagyokra, akik egy projektre akár 5 milliárdot is kaphatnak. Információink szerint ők nem is szeretnének lemaradni, várhatóan ebben a körben túljelentkezés lesz a megnyíló forrásokért írja az Agrárszektor.

Megkezdték a felkészülést a pályázni tervező élelmiszeripari cégek, miután megjelentek a régóta várt, feldolgozó üzemeknek szóló pályázatok a KAP Stratégiai Terv keretein belül. A kiírás újdonsága, hogy kicsiknek és nagyoknak külön csomagok állnak rendelkezésre és a korábbiakhoz képest nagyobb hangsúlyt kapnak a pénzügyileg megalapozott tervek és az igénylők stabil helyzete.

Kisebb és nagyobb cégek is indulhatnak

A nagyobb, komplex projekteket támogató „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című felhívást 150, míg a kisebb léptékű beruházásokra fókuszáló „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című kiírást 50 milliárd forint forráskerettel hirdetik meg.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, de ez bizonyos esetekben 70 százalékig növekedhet. Mindkét megjelent felhívás támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatosan épületek kialakítását, felújítását, új eszközök, gépek beszerzését, új technológiai rendszerek kialakítását, valamint az energetikai korszerűsítéseket is.

Pénzügyileg megalapozottnak kell lennie

A pályázatokkal kapcsolatban Nagy István agrárminiszter a napokban hangsúlyozta:

A felhívásokban meghatározott tartalmi értékelési rendszer alapján elsősorban azok a projektek számíthatnak a fejlesztési forrás elnyerésére, melyeknél igazolt azok hozzáadott értéke, pénzügyileg megalapozottak, és amelyek esetében a beruházó tartós üzleti kapcsolatokat tart fenn termelő partnereivel.

A 200 milliárdos keretösszeg egy 50 és egy 150 milliárdos csomagból áll, az utóbbiba pedig a nagy cégek is beleférnek. Ez tehát most egy olyan lehetőség, amellyel elméletileg minden magyarországi élelmiszeripari cég élni tud – mondta el az Agrárszektornak Éder Tamás. A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) elnöke hozzátette:

Ugyanakkor látható, hogy sok olyan élelmiszerpiaci cég van, amely tavaly nem zárt jó évet, ráadásul a pályázatok elbírálásánál az ismereteink szerint a korábbiaknál nagyobb súllyal esik latba az, hogy milyen a vállalat gazdasági helyzete, illetve milyen üzleti tervet tud a konkrét beruházáshoz kötődően prezentálni. Nyilvánvalóan azok, amelyeknek az előző évük gyengébb volt, ebben a tekintetben nehezebb helyzetben vannak.

Lesznek, akiknek nagy falat lesz

Éder Tamás szerint lesznek olyan vállalatok is, amelyek emiatt nem tudnak élni most a lehetőséggel, mert vagy a saját részt sem tudják előteremteni, esetleg nincsen megfelelő kondícióban a cég olyan szempontból sem, hogy a banki hitelhez sem jut hozzá, vagy csak kedvezőtlen kondíciókkal.

Az elnök szerint azon cégek, amelyek ki tudják használni a lehetőséget, várhatóan a technológiai megújítás, az energiahatékonyság javítása irányába mennek el, és biztosan lesznek automatizációs, robotizációs, digitalizációs fejlesztések is a benyújtott pályázatok között.

Éppen ideje volt már

Nagyon vártuk a most megjelenő pályázatokat, készültünk rá és nagyon örülünk, hogy kijött. Óriási érdeklődést látunk, nagyon felgyorsultak a beszélgetések a témában, mert az ilyen beruházásokra nagy szükség van most az élelmiszeriparban – mondta el az Agrárszektornak Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője. Hozzátette:

A most megjelent pályázatok révén fogják ugyanis pótolni az ágazati szereplők az elmúlt évek elmaradt beruházásait.

A szakember elmondta: a beruházási célok között nagyon nehéz prioritási sorrendet felállítani, de a legfontosabbak között az energia- és munkaerő-hatékonyság, valamint a piacbővítést, a nemzetközi piacra lépést segítő projekteket lehet említeni.

A nagyok ráugranak

Egy a témára rálátó forrásunk szerint az élelmiszeripari cégek körében így is vannak jópáran, akik nagyon komolyan gondolják a mostani kiírást, elsősorban azok a tőkeerősebb, jobb helyzetben lévő vállalatok, amelyek igazán nagyban tudnak gondolkodni. A „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” elnevezésű, vagyis a nagyoknak szóló felhívással kapcsolatban tehát komoly érdeklődés mutatkozik az iparágban.

Ennek egyik fő oka az, hogy a pályázati forrásból egy-egy kellően megalapozott projektre jelentős összeg, akár 5 milliárd forint is elnyerhető. Ez a szabad szemmel is jól látható összeg már elegendő arra, hogy valóban érdemi fejlesztéseket vigyenek véghez a nyertes vállalatok. A szakember hozzátette:

A nagyok mindegyike komoly tervekkel készül a pályázat kapcsán és a legtöbben az 5 milliárdos célt kívánják elérni. A számukra rendelkezésre álló 150 milliárdos keretből tehát várhatóan nem marad, sőt, számítani kell arra, hogy túljelentkezés lesz.

Egy az Agrárszektornak nyilatkozó másik forrás is úgy vélte, hogy a mostani kiírás elsősorban a nagyoknak előnyösebb.

Ez szerintem részben cél is volt, az élelmiszeripar némileg kockázatos szektor, ahol jelentős tőkére van szükség, komoly verseny érvényesül és nagy költségtényezőkkel működik. Ebben az ágazatban valójában a nagyobb szereplők azok, akik életképesek, ők tudnak könnyebben forrást bevonni a bankrendszerből és róluk el is lehet hinni, hogy tényleg meg tudnak valósítani egy 5 milliárdos projektet.

A szakértő hozzátette: nem véletlen az sem, hogy az irányító hatóság részéről felértékelődött a pénzügyi stabilitási kérdése. A korábbi kiírások során előfordult, hogy menetközben megváltozott a kamatkörnyezet, emelkedtek a megvalósítási költségek.

Ráadásul korábban sok esetben újonnan létrejött, szinte bevétel nélküli cégek is pályáztak az akár 1-2 milliárdos projektköltségű beruházási tervekkel, majd adott esetben a pontrendszeren át is mentek ezek a pályázók. Nem véletlen, hogy az irányító hatóság ezt meg akarta akadályozni, mert ezeknél nem várható, hogy a projekt ténylegesen meg is valósul.

A nagy, kipróbált és tőkeerős cégek ugyanakkor valóban olyan beruházási tervekkel állhatnak elő, amelyek nem csupán a pályázati bírálat és a banki vizsgálat próbáját állják ki, hanem megvalósulás után hosszabb távon is eredményesek lesznek

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

mezőgazdaság

cégek

támogatás

pályázat