Betett az időjárás az idei meggytermésnek: mi lesz így a gyümölccsel?

HelloVidék   
  Megosztom
Betett az időjárás az idei meggytermésnek: mi lesz így a gyümölccsel?

A szélsőséges tavaszi időjárás miatt az előző évek átlagánál kevesebb termés várható meggyből.

Az alacsonyabb hozamok ugyanakkor nem csak a magyarországi ültetvényekre jellemzőek. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar meggy kedvező pozícióba kerülhet az európai piacon.

A helyenként robbanásszerűen, máshol vontatottan zajló virágzás időszakában szokatlanul meleg volt, emiatt a bibék hamar beszáradtak. Így – még ha megfelelő intenzitással jártak is a méhek és megtörtént a beporzás – a megtermékenyülés elmaradt, ami rányomta bélyegét az idei terméskilátásokra.

Bár a termés heterogenitása miatt nehéz pontosan megbecsülni az idei mennyiségeket, a piaci szereplők várakozásai szerint 50-57 ezer tonna közötti meggytermés várható. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi szinttel, ami szintén gyenge volt.

A hazai meggytermés jelentős részét a konzervipar hasznosítja, a hűtő- és konzervipari szezon a szokásosnál korábban, már június elején megkezdődött. A meggy rázása a Dél-Dunántúlon és Bács-Kiskunban indult, a korai szezonkezdet miatt idén korábban is zárul. A minőséggel nincs probléma, a májusi eső kedvezett a gyümölcsméret alakulásának. A cseresznyelégy viszont már május első felében, közepén megjelent, így a szokásosnál sokkal hamarabb kellett védekezni a nagyobb károkozás elkerüléséhez.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

meggy

termés

időjárás