Kerékpárt adhatnak ezek a cégek a dolgozóknak és családjuknak: mutatjuk, miért és hogyan

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Kerékpárt adhatnak ezek a cégek a dolgozóknak és családjuknak: mutatjuk, miért és hogyan

2022 januárjától a munkáltatók adómentesen biztosíthatnak kerékpárokat dolgozóiknak és családtagjaiknak magánhasználatra, amelyek továbbra is a cég tulajdonában maradnak. A cafeteria rendszeren belül bérelhető kerékpárok népszerűsége változó a vállalatok körében, míg a vásárlási lehetőség csak piaci áron érhető el. Szakértők és vállalkozások osztották meg tapasztalataikat: egyes cégeknél jól működik a program, míg másutt kevésbé terjedt el. A Siemens Zrt. és a Hellovelo is pozitív visszajelzésekről számolt be, kiemelve a fenntarthatóságot és az egészséges életmód támogatását, amelyeket ezek az adómentes juttatások nyújtanak.

Fata László, a Cafeteria TREND Kft. ügyvezetője szerint a hagyományos és elektromos kerékpárok juttatási elemként való elterjedése vidéken inkább csak foltokban tapasztalható. Vannak jól sikerült projektek egyes vállalatoknál, míg sok helyen fel sem merül ez az elem a juttatási palettán. Vannak olyan helyzetek, melyekben a közös használatú elektromos kerékpár flotta lehet értékes megoldás, máshol a cafetéria keretből egyéni használatra biztosít a munkáltató járműveket. Speciális esetben előfordulhat a kettő kombinációja is, ami nagyban segítheti például az elektromos kerékpárok népszerűsítését, hiszen a közösségi flottából kipróbálható, hogy milyen mértékű lesz az egyéni felhasználás. A siker kulcsa, hogy a kerékpárokat célszerű az egyedi igényekhez igazítani. A különböző méretű, női-férfi, utcai-hegyi kerékpárok különböző munkavállalói igényekre adnak válaszokat.

A hagyományos és elektromos kerékpárok használatba adása adómentes juttatás a munkáltatói oldalról. Ráadásul ezzel a munkáltató támogathatja a munkavállalói egészségesebb életmódját is. A kerékpárhasználattal kapcsolatos jogszabályi hátteret és az adminisztrációs kötelezettségeket Kardos György, a Bonus-Cafeteria Kft. ügyvezető igazgatója is részletezte.

Kardos György elmondta, hogy az adminisztrációs feladatokat teljes egészében cégük látja el. A kerékpár használattal kapcsolatos jogszabályok a bérlést támogatják, a tulajdonszerzés nagyon korlátozott lehetősége mellett. A munkavállalók többsége szeretné, ha a használt kerékpárt később megvásárolhatná. A munkáltatónak problémát okoz a kerékpár beszerzése, hiszen ez jelentős pénzeszközt köt le. Alternatív megoldásként a vállalatok kerékpárt tudnak bérelni, és a bérleti díjat adómentesen tovább háríthatják munkavállalóikra, de a bérbeadók magas díjat számítanak fel. Amennyiben a dolgozók a használatot követően tulajdont is szereznének a kerékpár fölött, hajlandóak lennének akár magasabb bérleti díjat is elfogadni. Magyarországon az előzőekben megosztottak miatt nem terjedt el, hogy a vállalatok tömegesen kerékpárokat biztosítsanak használatra a munkavállalóiknak. Már csak a környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontok miatt is érdemes lenne a kerékpár adómentes használatának jogszabályi hátterét újragondolni.

Létezik konstrukció a tulajdonszerzésre, bár nagyon korlátozott, kevésbé komfortos megoldással. Egy jelentős flottakezelőnek már van kialakult módszere, és ha a nagyobb szolgáltatók is csatlakoznának a kezdeményezéshez – itt most nem említ konkrét neveket –, például azok a nagy kereskedelmi vállalatok, amelyek kerékpárokat értékesítenek és országos szervízhálózattal rendelkeznek, akkor a népszerűsége jelentősen növekedhetne. Jelenleg egy nagy kereskedelmi vállalattal tárgyalnak a kerékpár használat elterjedésének további népszerűsítésében és biztos abban, hogy közös erővel ki tudnak dolgozni egy mindenki számára előnyös, a jogszabályoknak is megfelelő megoldást.

A céges tapasztalatok szerint a kerékpárbérlési programok több előnyt is kínálnak

Sápi Judit, a Siemens Zrt. HR vezetője megosztotta velünk, hogy vállalatuknál pár hónapja nyitották meg annak lehetőségét, hogy kerékpárt tudnak bérelni a cafeteria keret terhére, 1 éves időtartamra. A Siemens Zrt. HR-vezetője kifejtette, a kerékpárokat nem csak munkába járásra lehet használni. A bérleti időtartam (12 hónap) elteltével a szolgáltató partner felveszi a kapcsolatot a munkavállalóval, aki igény szerint jogosult lesz megvásárolni az általa bérelt kerékpárt plusz 1 havi nettó díjért, amit a szolgáltató közvetlenül a munkavállalónak számláz ki. Több gyártó termékéből lehet választani, és elektromos kétkerekű is elérhető a kínálatból.

A kerékpárbérlési programot a fenntarthatósági rendszerük keretében indították el, melynek további előnye, hogy színesíti a cafeteriaelemeket, amelyeket rendszeresen felülvizsgálnak, hogy megfeleljenek a változó munkavállalói igényeknek.

A flottaszolgáltatók is egyre nagyobb szerepet játszanak a kerékpáros juttatások elterjedésében

Itt Hellovelo Zrt-nél abban hisznek, hogy társadalmi, vállalati és egyéni szinten is menő tenni a fenntartható jövőért. Elektromos kerékpárflotta szolgáltatásukat választva a vállalatok a jövőbe fektetnek: nemcsak aktívan tesznek a környezetvédelemért, ezáltal hozzájárulnak egy tisztább és élhetőbb környezet kialakításához, de munkavállalóiknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mindennapos sportolás - időjárástól és fizikai állapottól függetlenül – az életük szerves részévé váljék.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kerékpár

családtag

dolgozók

vállalkozások

cégek