Nesze neked, aratás: ezeknek a gazdáknak jól keresztbe húzta a számításait a vihar

MTI   
  Megosztom
Nesze neked, aratás: ezeknek a gazdáknak jól keresztbe húzta a számításait a vihar

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt. Az elemzés szerint az elmúlt öt napban országszerte hullott csapadék, de ennek mennyisége 1 és 121 milliméter között változik.

Az elmúlt 30 napban az Alföld déli és keleti tájain, valamint Budapesttől keletre, délkeletre 10-30 milliméterrel kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg a Dunántúl jelentős részén és északkeleten 20-80 milliméterrel több. Az Alföldön többfelé kialakult aszály a legtöbb helyen jelentősen mérséklődött.

A hőmérséklet összességében 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál: múlt pénteken napközben országszerte 30 fok fölötti, az Alföld déli felén 35 fok fölötti értékeket mértek, majd csökkent a meleg, a napi középhőmérséklet pedig a hét első felében már 20-25 fok között alakult.

Az ültetett növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, tart az aratás, de az érés idején hullott sok csapadék nem tett jót a termésnek, a kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak, a sáros, néhol belvizes táblák az aratást is hátráltatják.

Az előrejelzés szerint eleinte még többfelé lehet zápor, zivatar, amit felhőszakadás, jégeső kísérhet, de a hét végén már csökken a csapadékhajlam és fokozódik a meleg, majd a jövő hét elején csökken a meleg és 25-30 fok közötti maximumok várhatók.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

időjárás

időjárás előrejelzés

felhőszakadás

vihar

gazdaság

mezőgazdaság

aratás